Η αυγή του μετα-Χριστιανικού κόσμου

O Ορθόδοξος Χριστιανισμός αυξάνεται. Ο Χριστιανισμός που πεθαίνει, είναι ο Χριστιανισμός που είναι πολύ φιλοσοφικός και δεν παίρνει τον Θεό στα σοβαρά. Ακόμα και ένας αγνωστικιστής γνωρίζει ότι αν υπάρχει Θεός, θα ήταν πολύ σημαντικός που θα κυριαρχούσε σε όλη μας τη ζωή.

Ζούμε την κληρονομιά του Κωνσταντίνου για σχεδόν 1700 χρόνια. Τώρα έχουμε ένα νέο είδος φονταμενταλισμού, το κοσμικό φονταμενταλιστικό κράτος, όπου κανείς δεν επιτρέπεται να αναφέρει δημόσια τον Θεό, ειδικά τον μοναδικό Υιό του Θεού, βασιλιά και Μεσσία του Ισραήλ, έτσι υπό αυτό το πρίσμα βρισκόμαστε μετά τη Χριστιανοσύνη, αλλά όχι μετά τον Χριστιανισμό.

Με τον Tristram Engelhardt


Ο H. Tristram Engelhardt ήταν ένας σπουδαίος Αμερικανός φιλόσοφος, με διδακτορικό στη φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Τέξας και στην Ιατρική στο Tulane University. Διετέλεσε καθηγητής Φιλοσοφίας στο Rice University στο Τέξας, εξειδικευμένος στην ιστορία της φιλοσοφικής ιατρικής και της βιοηθικής. Επίσης, ήταν επίτιμος καθηγητής στο Baylor College of Medicine, αλλά και μέλος του Baylor Center for Medical Ethics and Health Policy. Ήταν παλαιότερα το κεντρικό πρόσωπο του επιστημονικού περιοδικού Ιατρικής και Φιλοσοφίας και της Χριστιανικής Βιοηθικής.

Ο Engelhardt μεγάλωσε σε ρωμαιοκαθολική οικογένεια, αλλά το 1991 βαπτίστηκε Χριστιανός Ορθόδοξος. Το 2018, πέθανε σε ηλικία 77 ετών. Η συμβολή του στη Χριστιανική Βιοηθική και τα προβλήματα που ανακύπτουν σχετικά με αυτήν τον 21ο αιώνα ήταν καθοριστική. Χαρακτηριστικότερο ίσως από τα βιβλία του θεωρείται το «Μετά Θεόν: Ηθική και Βιοηθική στον αιώνα της εκκοσμίκευσης».


Μουσική: https://www.youtube.com/watch?v=UKSOVUVSfiA
HELIACHTÍDA – Music by Polis Ensemble