Η αμετάβλητη αλήθεια της Εκκλησίας

Επιστρέφουμε σταδιακά σε έναν κόσμο που έχει οριστεί, όπως ήταν ο ειδωλολατρικός κόσμος. Η Χριστιανοσύνη τελείωσε, όμως ο Χριστιανισμός ζει και θα ζει αιώνια. Όμως, από εδώ και πέρα θα είμαστε οι περιθωριοποιημένοι, όπως και οι μάρτυρες ήταν περιθωριοποιημένοι. Παρ’ όλα αυτά η αλήθεια της Εκκλησίας είναι αμετάβλητη, δεν έχει αλλάξει.

Το ότι ονομάζουν τους σύγχρονους Χριστιανούς «φονταμενταλιστές» είναι μόνο ένας τρόπος για να μας πουν ότι διαφωνούν πάρα πολύ μαζί μας στο ότι υπάρχει πραγματικά ένας Θεός που ζει και είναι πάντοτε ίδιος και ο οποίος μας προσκαλεί όλους με τους όρους Του και όχι με τους δικούς μας.

Η αμετάβλητη αλήθεια της Εκκλησίας
Με τον Tristram Engelhardt


Ο H. Tristram Engelhardt ήταν ένας σπουδαίος Αμερικανός φιλόσοφος, με διδακτορικό στη φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Τέξας και στην Ιατρική στο Tulane University. Διετέλεσε καθηγητής Φιλοσοφίας στο Rice University στο Τέξας, εξειδικευμένος στην ιστορία της φιλοσοφικής ιατρικής και της βιοηθικής. Επίσης, ήταν επίτιμος καθηγητής στο Baylor College of Medicine, αλλά και μέλος του Baylor Center for Medical Ethics and Health Policy. Ήταν παλαιότερα το κεντρικό πρόσωπο του επιστημονικού περιοδικού Ιατρικής και Φιλοσοφίας και της Χριστιανικής Βιοηθικής.

Ο Engelhardt μεγάλωσε σε ρωμαιοκαθολική οικογένεια, αλλά το 1991 βαπτίστηκε Χριστιανός Ορθόδοξος. Το 2018, πέθανε σε ηλικία 77 ετών. Η συμβολή του στη Χριστιανική Βιοηθική και τα προβλήματα που ανακύπτουν σχετικά με αυτήν τον 21ο αιώνα ήταν καθοριστική. Χαρακτηριστικότερο ίσως από τα βιβλία του θεωρείται το «Μετά Θεόν: Ηθική και Βιοηθική στον αιώνα της εκκοσμίκευσης».