Μεγάλη Εβδομάδα

Εδώ μπορείτε να βρείτε υλικό για όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα για μικρούς και μεγάλους.
Σεμινάρια, video animation, αφιερώματα και συνεντεύξεις από θεολόγους, ιερείς και λαϊκούς
με θεματική σχετική με τη Μεγάλη Εβδομάδα, τα  Άχραντα Πάθη και την Ανάσταση του Κυρίου.

Παιδικό Animation: Πορεία προς την Ανάσταση

Το Ίδρυμα Νεότητας και Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών σε συνεργασία με την Απαρχή, παρουσιάζουν με έναν ξεχωριστό τρόπο τα γεγονότα από τον Ιερό Νιπτήρα, τον Μυστικό Δείπνο και την προδοσία του Ιούδα μέχρι τη Σταύρωση, την Ταφή και τελικά την Ανάσταση του ΚυρίουΤο βίντεο αποτελεί μια εικονογραφημένη διήγηση προσαρμοσμένη ειδικά για παιδιά. 

Αφήγηση: π. Γεώργιος Γανωτής
Animation-Μοντάζ: Απαρχή Studios

Συναξάρια Μεγάλης Εβδομάδας

Ένα Πάσχα στην καρδιά της Αθήνας

Σεμινάρια για τη Μεγάλη Εβδομάδα

Πληροφορίες

Παρουσιάζεται η χρονική ροή των γεγονότων της Μεγάλης Εβδομάδος, ο λειτουργικός διαχωρισμός τους και η ακολουθία των Αχράντων Παθών του Κυρίου (Όρθρος Μεγάλης Παρασκευής), η οποία τελείται το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης. Γίνεται λειτουργική και θεολογική ανάλυση της ακολουθίας, ενώ παράλληλα τίθενται επί τάπητος ζητήματα της Παράδοσης, όπως η λιτάνευση του Εσταυρωμένου και άλλα.

Πορεία προς το Πάθος

με τον Σεβ. Μητροπολίτη Αργολίδος Νεκτάριο

Οδοιπορικό στην Αγία Γη: «Στο πλάι ενός αθώου...»

Τη Μεγάλη Εβδομάδα, αλλά και σε όλη την διάρκεια του εκκλησιαστικού έτους, ερχόμαστε σε επαφή με διάφορους τόπους, τους οποίους ο Κύριός μας διήνυσε κατά τη διάρκεια της πορείας του. Από τη Βηθανία, όπου ανέστησε τον Λάζαρο, στην Ιερουσαλήμ, όπου το πλήθος τον δέχθηκε ως τον Μεσσία και τελικά στον δρόμο του μαρτυρίου, στο Πραιτόριο, τον Γολγοθά και τον ναό της Αναστάσεως, όπου και τοποθετήθηκε το σώμα του Χριστού.

Οι προσκεκλημένοι της Απαρχής, μας συνοδεύουν σε ένα οδοιπορικό στα μέρη στα οποία εκτυλίχτηκαν τα μεγάλα γεγονότα της Μεγάλης Εβδομάδας, της θυσίας, του Πάθους του Χριστού αλλά σημαντικότερα, της ενδόξου Αναστάσεώς Του, αλλά και στις ακολουθίες που πραγματοποιούνται πλέον στα μέρη αυτά προς την απόδοσης τιμής σε αυτά τα τρομερά γεγονότα.

Συμμετέχουν οι:

  • κ. Λυκούργος Μαρκούδης, διευθυντής προγράμματος του ραδιοφωνικού σταθμού της Πειραϊκής Εκκλησίας
  • Γερόντισσα Φιλοθέη, ηγουμένη της Ιεράς Μονής Παναγίας του Βρυούλων Αττικής.
  • Αρχιμανδρίτης Ραφαήλ Γρίβας, έξαρχος του Παναγίου Τάφου.

Συμπορευθῶμεν Αὐτῷ: ένα οδοιπορικό στη Μ. Εβδομάδα

Άλλα Αφιερώματα στη Μεγάλη Εβδομάδα

Πληροφορίες

Η πορεία του Χριστού μέσα από το πάθος στην Ανάσταση, ξεκινά ουσιαστικά με την ανάσταση του Λαζάρου. Ο Λάζαρος, φίλος του Κυρίου, πέθανε και οι αδελφές του καλούν τον Χριστό με δάκρυα για να του ανακοινώσουν το γεγονός. Εκείνος ταράσσεται και δακρύζει. Ο Χριστός, αφού ζήτησε να του υποδείξουν τον τόπο της ταφής, τους είπε να μετακινήσουν τον λίθο που έκλεινε τη σπηλιά του τάφου και ανέστησε τον Λάζαρο, προτυπώνοντας έτσι και τη δική του Ανάσταση, αλλά αποδεικνύοντας μέσω του θαύματος την εξουσία του επί του θανάτου. Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος αναρωτιέται γιατί ο Χριστός, ο Θεάνθρωπος που γνωρίζει και μπορεί τα πάντα, να ρωτήσει για να μάθει τον τόπο ταφής και να τους ζητήσει να μετακινήσουν τον λίθο, αυτός που μπορούσε με ένα του νεύμα να καλέσει στρατιές αγγέλων να μετακινήσουν τον λίθο. Δίνει ο ίδιος την απάντηση: Οφείλουμε εμείς να κάνουμε αυτά που μπορούμε και να αφήνουμε στον Κύριο να κάνει αυτά που αδυνατούμε. Την Κυριακή των Βαΐων εορτάζουμε την είσοδο του Μεσσία στην Ιερουσαλήμ και την εκπλήρωση των Προφητειών. Ο Χριστός, που είναι το πλήρωμα του Νόμου, εισέρχεται στα Ιεροσόλυμα με τα τρία χαρίσματα: το ιερατικό, το προφητικό και το βασιλικό. Διαθέτει το ιερατικό χάρισμα ως ο Μέγας Αρχιερέας όλης της Δημιουργίας, το Προφητικό ως εκπλήρωση όλων των Προφητειών στο πρόσωπό Του και το βασιλικό ως Βασιλιάς του Ισραήλ, ως Μεσσίας και Υιός του Θεού.

Πορεία προς το Πάθος

Πορεία προς το Πάθος

Πορεία προς το Πάθος