Λόγος εις τον Απόστολο Παύλο – π. Εμμανουήλ Παπαμικρούλης

Ο λόγος της Εκκλησίας, κατά τον Απόστολο Παύλο, δεν αποτελεί ανθρώπινη επινόηση και δεν επιβεβαιώνεται από λογικά επιχειρήματα ή ορθολογισμό. Η κατανόηση του Θεού βασίζεται στη θεία αποκάλυψη και στις ενέργειες του Θεού στον κόσμο. Οι Απόστολοι Πέτρος και Παύλος, μέσα από το έργο τους, ανέδειξαν αυτή τη θεολογική αλήθεια, διδάσκοντας πόσο σημαντική είναι η ενότητα εν Χριστώ μέσα στην εκκλησία.

Ο Απόστολος Παύλος διδάσκει ότι η Εκκλησία είναι το Σώμα του Χριστού και κάθε πιστός είναι μέλος αυτού του σώματος. Στην Επιστολή προς Κορινθίους, τονίζει ότι δεν υπάρχει διαχωρισμός ανάμεσα στους πιστούς, καθώς όλοι είναι ένα εν Χριστώ Ιησού (Α΄ Κορ. 12:12-27). Αυτή η ενότητα δεν επιτυγχάνεται μέσω ανθρώπινων προσπαθειών ή διοικητικών δομών, αλλά μέσω της θείας χάρης και της συμμετοχής στη Θεία Ευχαριστία. Η αγάπη, η συγχώρεση και η ταπεινοφροσύνη αποτελούν τις βάσεις αυτής της ενότητας, και κάθε πιστός καλείται να συμβάλλει στη συνοχή και την αρμονία του εκκλησιαστικού σώματος.

Το βίντεο αποτελεί απόσπασμα από τον Πανηγυρικό Εσπερινό που τελέστηκε στις 29 Ιουνίου 2024, στον βράχο του Αρείου Πάγου. Το βίντεο έχει αντληθεί από την ιστοσελίδα της δημόσιας τηλεόρασης (ΕΡΤ).

Ο Αρείος Πάγος, ένας βράχος ύψους 115 μέτρων κοντά στην Ακρόπολη, χρησιμοποιήθηκε στην αρχαιότητα ως τόπος συνεδριάσεων του ανώτατου δικαστηρίου της Αθήνας. Σήμερα, είναι γνωστός ως το σημείο όπου ο Απόστολος Παύλος κήρυξε τον “Άγνωστο Θεό” στους Αθηναίους το 51 μ.Χ. Κάθε χρόνο, στις 29 Ιουνίου, τελείται Πανηγυρικός Εσπερινός πάνω στον ιερό βράχο, για την εορτή των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου.

Με τον π. Εμμανουήλ Παπαμικρούλη


Λόγος εις τον Απόστολο Παύλο – π. Εμμανουήλ Παπαμικρούλης