Η πορεία προς το Πάθος | Μεγάλη Πέμπτη

Το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης τελείται ο όρθρος της Μεγάλης Πέμπτης. Στην ακολουθία αυτήν ενθυμούμαστε τέσσερα καίρια συμβάντα της Ορθόδοξης Παράδοσης, με βαθύ θεολογικό μήνυμα.

Πρώτο εξ΄ αυτών αποτελεί το πλύσιμο των ποδιών των μαθητών από τον Κύριο. Κίνηση υψίστης ταπεινότητας. Με αυτήν Του την ενέργεια, ο Χριστός υπογραμμίζει την αξία της ταπεινοφροσύνης στη ζωή των μαθητών και εν γένει της Εκκλησίας.

Ακόμη εορτάζεται ο Μυστικός Δείπνος, που καθιέρωσε τη Θεία Ευχαριστία και κατ΄ επέκταση τη Θεία Λειτουργία. Δίνοντας ο Κύριος στους μαθητές το Σώμα και το Αίμα Του, έδωσε και σε όλο το ποίμνιό Του την Οδό της Σωτηρίας.

Κομβικό σημείο αποτελεί και η προσευχή του Χριστού στη Γεσθημανή. Αυτό αποδεικνύει το γεγονός πως ο Χριστός ήταν τέλειος Θεός και τέλειος Άνθρωπος. Το κατ΄ οικονομία θέλημα του Θεού υπερίσχυσε έναντι του θελήματος της ανθρώπινης φύσης, ένεκα της σωτηρίας του ανθρώπου.

Τέλος η Μεγάλη Πέμπτη μας θυμίζει την ευαλωτότητα του ανθρώπου στα πάθη. Πιο συγκεκριμένα της προδοσίας και της φιλαργυρίας του Ιούδα, που θα οδηγήσει τον Θεό και Λόγο στον σταυρικό θάνατο. Το περίφημο τροπάριο του Ιούδα εξυμνεί αυτό το συμβάν και μας προετοιμάζει για την τριήμερη ταφή και Ανάσταση του Κυρίου.


Η πορεία προς το Πάθος | Μεγάλη Πέμπτη, με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αργολίδος κ. Νεκτάριο

Η πορεία προς το Πάθος | Μεγάλη Πέμπτη