Ένα Πάσχα στην καρδιά της Αθήνας… Ένα Πάσχα ξεχωριστό

Η Μεγάλη Εβδομάδα έρχεται ως μία προσπάθεια της Εκκλησίας να τραβήξει τον άνθρωπο έξω από την καθημερινότητά του και να τον εισάγει στον εσχατολογικό λειτουργικό χρόνο της Εκκλησίας. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει ο Χριστιανός να αγνοήσει, έστω για λίγο, τα του κόσμου τούτου και να επικεντρωθεί στα γεγονότα που βιώνει η εκκλησία την περίοδο αυτή. Τα εφόδια για να το επιτύχει, τα δίνει η ίδια η παράδοση της Εκκλησίας με την υπέροχη υμνολογία, την ψαλτική και το τυπικό της Μεγάλης Εβδομάδας.
Δυστυχώς, οι Χριστιανοί δεν εκτιμούμε όσο θα έπρεπε την αξία της Μεγάλης Εβδομάδας. Δεν κατανοούμε τον πλούτο που αυτή περιέχει λειτουργικά και πόσο μπορεί να μας βοηθήσει πρακτικά και ουσιαστικά, εάν αφεθούμε σε αυτή. Οι Πατέρες της Εκκλησίας όμως, γνωρίζουν καλά τον άνθρωπο: τα πάθη του, τις αδυναμίες και τις υπαρξιακές ανησυχίες του. Αντίστοιχα, γνωρίζουν και τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει, για να τα αντιμετωπίσει, ο οποίος δεν είναι άλλος απ’ την συμμετοχή στη λατρεία. Ας προσπαθήσουμε λοιπόν αυτήν την Μεγάλη Εβδομάδα να αφεθούμε σε αυτό που μας παραδίδει η Εκκλησία, για να καταφέρουμε να ζήσουμε τα γεγονότα.

Η ταινία αυτή εμπνεύστηκε από το Πάσχα που τελέστηκε στο Ιερό Αρχιεπισκοπικό Παρεκκλήσιο του Αγίου Ανδρέου στην Πλάκα, το 2023. Το Πάσχα αυτό αποτέλεσε για όλους εμάς: εθελοντές και φίλους της Απαρχής, μία μοναδική λειτουργική εμπειρία, που έχει φωλιάσει βαθιά μέσα στις καρδιές μας.
Η ταινία αυτή αφιερώνεται, ως αντίδωρο υιϊκής ευγνωμοσύνης, στον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κκ. Ιερώνυμο Β’, τον Αρχιθύτη και αίτιο της καθ’ ημάς Εκκλησίας…

Συμμετείχαν:
-Αρχιμ. Ιωσήφ Κουτσούρης
-Διάκονος Σωτήριος Κουτσούρης
Σκηνοθεσία, Εικονοληψία, Montage: Aparchi Studios

Ψάλλει ο Ψαλτικός Χορός «Ἐνήχημα» με χοράρχη τον (τότε λαϊκό) π. Σωτήριο Κουτσούρη