Η πορεία προς το Πάθος | Κυριακή των Βαΐων

Η ανάσταση του Λαζάρου από τον Χριστό είναι ένα υψίστης σημασίας ιστορικό συμβάν, με καίριο θεολογικό μήνυμα. Όπως μας ενημερώνει ο ευαγγελιστής Ιωάννης, ο Χριστός άφησε κατ’ οικονομίαν τον φίλο του Λάζαρο να κοιμηθεί. Ωστόσο ο Κύριος έσπευσε στο μέρος όπου ετάφη ο Λάζαρος και τον πρόσταξε να εγερθεί εκ των νεκρών. Το γεγονός αυτό εορτάζεται από την Ορθόδοξη Εκκλησία το Σάββατο πριν την Κυριακή των Βαΐων (δηλ. Το Σάββατο του Λαζάρου). Ουσιαστικά το Σάββατο του Λαζάρου, σηματοδοτεί τη λήξη της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και τη μετάβαση στη Μεγάλη Eβδομάδα.
Την αμέσως επόμενη ημέρα, δηλαδή την Κυριακή των Βαΐων η Εκκλησία μας εορτάζει την εμβρόντητη είσοδο του Θεού και Λόγου στην πόλη των Ιεροσολύμων. Εκεί οι Ιουδαίοι Τον υποδέχθηκαν μεγαλοπρεπώς, κρατώντας βάγια και ψάλλοντας για τον ερχομό του Κυρίου. Η ημέρα αυτή αποτελεί την έναρξη της Μεγάλης Εβδομάδος και την προετοιμασία του εκάστοτε χριστιανού για τα πάθη και την υπέρτατη θυσία του Θεανθρώπου και της -εσχατολογικής σημασίας- τριήμερης ταφής και Ανάστασής Του.

Με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αργολίδος κ. Νεκτάριο

Το βίντεο αποτελεί απόσμασμα από την Παρουσίαση Βιβλίου: «Η Μεγάλη Εβδομάδα: Ανιχνεύοντας το μυστήριο του Σταυρού και της Ανάστασης».
Η παρουσίαση του βιβλίου έγινε στις 18/4/2024 και μεταδόθηκε ζωντανά από την «Απαρχή».