Οδοιπορικό: Σάββατο του Λαζάρου – Κυριακή των Βαΐων

Η πορεία του Χριστού μέσα από το πάθος στην Ανάσταση, ξεκινά ουσιαστικά με την ανάσταση του Λαζάρου. Ο Λάζαρος, φίλος του Κυρίου, πέθανε και οι αδελφές του καλούν τον Χριστό με δάκρυα για να του ανακοινώσουν το γεγονός. Εκείνος ταράσσεται και δακρύζει. Ο Χριστός, αφού ζήτησε να του υποδείξουν τον τόπο της ταφής, τους είπε να μετακινήσουν τον λίθο που έκλεινε τη σπηλιά του τάφου και ανέστησε τον Λάζαρο, προτυπώνοντας έτσι και τη δική του Ανάσταση, αλλά αποδεικνύοντας μέσω του θαύματος την εξουσία του επί του θανάτου.

Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος αναρωτιέται γιατί ο Χριστός, ο Θεάνθρωπος που γνωρίζει και μπορεί τα πάντα, να ρωτήσει για να μάθει τον τόπο ταφής και να τους ζητήσει να μετακινήσουν τον λίθο, αυτός που μπορούσε με ένα του νεύμα να καλέσει στρατιές αγγέλων να μετακινήσουν τον λίθο. Δίνει ο ίδιος την απάντηση: Οφείλουμε εμείς να κάνουμε αυτά που μπορούμε και να αφήνουμε στον Κύριο να κάνει αυτά που αδυνατούμε.

Την Κυριακή των Βαΐων εορτάζουμε την είσοδο του Μεσσία στην Ιερουσαλήμ και την εκπλήρωση των Προφητειών. Ο Χριστός, που είναι το πλήρωμα του Νόμου, εισέρχεται στα Ιεροσόλυμα με τα τρία χαρίσματα: το ιερατικό, το προφητικό και το βασιλικό. Διαθέτει το ιερατικό χάρισμα ως ο Μέγας Αρχιερέας όλης της Δημιουργίας, το Προφητικό ως εκπλήρωση όλων των Προφητειών στο πρόσωπό Του και το βασιλικό ως Βασιλιάς του Ισραήλ, ως Μεσσίας και Υιός του Θεού.

Με τον π. Μιλτιάδη Ζέρβα και τον π. Γρηγόριο Βαλτογιάννη

«Πρὸ ἓξ ἡμερῶν τοῦ Πάσχα…» – Οδοιπορικό στο Σάββατο του Λαζάρου και την Κυριακή των Βαΐων


Το βίντεο πλαισιώνουν:
-Το Απολυτίκιο της Ανάστασης του Λαζάρου σε μέλος αργό, ήχος α’.
Ψάλλουν οι Γρηγοριάτες Πατέρες.
Πηγή: https://youtu.be/ZB8dpriMts8?si=ID8oXQh78ZE0ecAM

-Το Δοξαστικό των Αίνων της Κυριακής των Βαΐων «Πρὸ ἓξ ἡμερῶν τοῦ Πάσχα…», ήχος πλ.β’.
Ψάλλει ο Άρχοντας Πρωτοψάλτης της ΜΤΧΕ Παναγιώτης Νεοχωρίτης.
Πηγή: https://youtu.be/6Ah25hxFKSw?si=bHAVrqHE3jHcHP4Z