«Κυριακή μετά την Χριστού Γέννηση»

«Κυριακή μετά την Χριστού Γέννηση» - Άρθρα - Κείμενα - Απαρχή

«Ας ανοίγουμε την ψυχή σ’ Εκείνον, και ας Τον βάλουμε στη ζωή μας τον Κύριον. Και τότε σίγουρα θα είμαστε καλύτερα, και εδώ και στην αιώνια ζωή…»

Κυριακή μετά τη Χριστού Γέννηση σήμερα, αγαπητοί. Περάσαμε τα ιερά και άγια Χριστούγεννα, γέμισε η ψυχή μας με χαρά και ευφροσύνη και με ειρήνη. Η Εκκλησία συνεχίζει ακόμη να εορτάζει και να εκμεταλλεύεται πνευματικά αυτή τη μεγάλη εορτή. Γι’ αυτό και σήμερα τιμά τους Προπάτορες του Χριστού, και περισσότερο τους μάρτυρες της Θείας Του Γέννησης.

Πρώτη μάρτυς η Παναγία μας, που γιορτάσαμε τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων. Και τώρα μάρτυς μεγάλος ο Άγιος Ιωσήφ ο Μνήστωρ, ο προστάτης της Παναγίας και διακονητής, καθώςκαι του Ιησού Χριστού, του Θειου Βρέφους. Εκείνος είδε τόσα, άκουσε τόσα, και έγινεμάρτυς τόσων μεγάλων και θαυμαστών. Και είναι αξιόπιστος μάρτυς.

Στη συνέχεια γιορτάζει τον άγιο Δαβίδ, τον προπάτορα του Χριστού και της Παναγιάς, και Προφητάνακτα. Εκείνος, χίλια χρόνια πριν, με το Θείο Πνεύμα, προεφήτευσε τον ερχομό του Χριστού.

Και τρίτον, εορτάζει τον άγιο Ιάκωβο τον Αδελφόθεο, τον Δίκαιο αυτό άνδρα, ο οποίος και κατά την παράδοση ήταν και στη Θεία Γέννηση, και στη φυγή στην Αίγυπτο, και στη συνέχεια. Και είναι και αυτός αξιόπιστος μάρτυς, γιατί η Εκκλησία θέλει να μας παρέχει πάντοτε τη βεβαιότητα και την αξιοπιστία.

Και το κάνει.

Το άγιο Ευαγγέλιο αναφέρεται στη φυγή του Ιησού και της Μητέρας Του και των υπολοίπων στην Αίγυπτο. Διακόνησαν εκείνοι τον ΘείοΛυτρωτή, ευλογήθηκε η χώρα της Αιγύπτου, έκανε υπακοή ο Ιωσήφ και η Παναγία υπακοήστον ουρανό, και εμπιστοσύνη στον Θεό. Τ’ άφησαν όλα στα χεράκια Του και στα ποδαράκια του Θείου Βρέφους. Και περίμεναν με γαλήνηκαι υπομονή πάλι τον χρησμό του ουρανού, για να γυρίσουν από την Αίγυπτο.

Κι όταν ο Άγγελος Κυρίου είπε στο όνειρο τουΙωσήφ να πάρει το Παιδίον και τη Μητέρα Αυτού, – εκείνος δεν είχε καμία σχέση με αυτά, ήταν προστάτης, όπως είπαμε, γιατί πολλοί λένεδιάφορα και ανόητα – κι εκείνος το έκαμε ήλθεστην Παλαιστίνη. Βασίλευε στην Ιουδαΐα. Και πήγε στη Γαλιλαΐα, όπου βασίλευε ο άλλος γιόςτου Ηρώδη, ο Ηρώδης Αντίπας, ο οποίος ήταν πιο ήπιος. Κι έμεινε στη Ναζαρέτ, για να πραγματοποιηθεί η προφητεία της ΠαλαιάςΔιαθήκης, ότι θα ονομασθεί και Ναζωραίος.

Όλα τα υπέμεινε, αγαπητοί, ο Ιησούς Χριστός, για τη δική μας αγάπη, για τη δική μας σωτηρία, για το δικό μας μέγα καλό. Πως και με τι να Τον ευχαριστήσομε; Ας ανοίγουμε την ψυχή σ’ Εκείνον, και ας Τον βάλουμε στη ζωή μας τον Κύριον. Και τότε σίγουρα θα είμαστε καλύτερα, και εδώ και στην αιώνια ζωή.

Καλή Πρωτοχρονιά!

Αρχιμανδρίτη Ανανία Κουστένη. Το Κήρυγμα της Κυριακής, Τόμος Γ΄
Εκδόσεις: Λευκωσία: Περιοδικό «Ακτή»

«Κυριακή μετά την Χριστού Γέννηση»