«Χριστός ἐν πόλει» – Προεόρτιες Καταβασίες Χριστουγέννων | Μέλος Π. Μπερεκέτου, ήχος α

Καταβασίες της Κυριακής προ των Χριστουγέννων «Χριστός ἐν πόλει», ήχος α’ σε μέλος Πέτρου Μπερεκέτου. Στο δεξιό αναλόγιο ψάλλει ο Ψαλτικός Χορός «Ἐνήχημα», με χοράρχη τον κ. Σωτήρη Κουτσούρη και στο αριστερό αναλόγιο ο Ψαλτικός Χορός «Ἐν Ψαλμοῖς», με χοράρχη τον κ. Σωτήρη Γεντή. Η παρούσα ηχογράφηση αποτελεί απόσπασμα από την ακολουθία της Τριθέκτης Ώρας των Χριστουγέννων, η οποία τελέστηκε στις 17/12/2021 στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Αθηνών «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου» στο πλαίσιο διεξαγωγής του Η’ Διεθνούς Συνεδρίου Βυζαντινής Μουσικολογίας.

Μπορείτε να βρείτε ολόκληρη την ακολουθία εδώ: https://www.youtube.com/live/-0PWpo40…
Μπορείτε να βρείτε pdf του μέλους εδώ: https://drive.google.com/file/d/1LbZV…

Λίγα λόγια για την ακολουθία της Τριθέκτης: Πρόκειται για Ακολουθία του Ενοριακού – Ασματικού Τυπικού, η οποία ετελείτο τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή στην Αγία Σοφία Κωνσταντινουπόλεως έως το 1204 και στην Αγία Σοφία Θεσσαλονίκης έως την εποχή του Αγίου Συμεών Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης, ο οποίος υπήρξε και ο μεταρρυθμιστής του Ασματικού Τυπικού.

Η ονομασία αυτής της σύντομης Ακολουθίας προέρχεται από την ώρα κατά την οποία ετελείτο, μεταξύ δηλαδή της τρίτης και της έκτης ώρας της ημέρας, της σημερινής ενάτης μέχρι δωδεκάτης μεσημβρινής περίπου. Η δομή της είναι ανάλογη με το πρώτο μέρος της Θείας Λειτουργίας έως τα κατηχούμενα και τις ευχές των πιστών.

Ήταν, όπως σημειώνει ο μακαριστός καθηγητής Ιωάννης Φουντούλης, ο οποίος πρώτος εξέδωσε για λειτουργική χρήση αυτή την Ακολουθία, «ένα υποκατάστατο της Θείας Λειτουργίας, μία Λειτουργία χωρίς Λειτουργία, χωρίς την προσφορά των δώρων και την τέλεση του μυστηρίου». Στην Κωνσταντινούπολη διατηρούταν μέχρι την άλωση της πόλης από τους Φράγκους (1204) και στην Αγία Σοφία Θεσσαλονίκης μέχρι την άλωση της Θεσσαλονίκης από τους Τούρκους (1430).

Απαγορεύεται η χρησιμοποίηση μέρους ή ολόκληρου του βίντεο ή του ήχου του βίντεο για δημοσίευση σε άλλο κανάλι ή σελίδα*, χωρίς την άδεια του νόμιμου κατόχου των πνευματικών δικαιωμάτων. Με επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματος. *Επιτρέπεται η ενσωμάτωση των βίντεο σε ιστοσελίδα με την χρήση συνδέσμου (link)