Το ολίσθημα της προαίρεσης στην τεκνογονία

Ένα από τα πιο παρεξηγημένα θέματα που προβληματίζει την σύγχρονη κοινή γνώμη, όπως και τον επιστημονικό κόσμο υφίσταται το ζήτημα της επιθυμητής τεκνογονίας. Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται, στις ως επί το πλείστον εκδυτικευμένες κοινωνίες και αποτελεί αίτιο διενέξεων, καθώς ο παρά φύση και ο ab libitum τοκετός μπορούν να επηρεάσουν τόσο το ζεύγος όσο και το νεαρό άτομο σε κομβικό ηλικιακό φάσμα.

Εν αντιθέσει, κατά την περίπτωση στην όποια η σύλληψη του εμβρύου δεν γίνεται κατόπιν συνεννόησης, ο νεαρός/η νεαρή απολαμβάνει πλήρη ελευθερία, χωρίς να γίνεται υποχείριο ουδενός.

Κατά συνέπεια, αβίαστα γίνεται αντιληπτό πως η κατά βούληση γέννηση απογόνων ελλοχεύει τον κίνδυνο, το παιδί να γίνεται έρμαιο των επιθυμιών και αποφάσεων των γονέων. Εμμέσως πλην σαφώς, αυτό σηματοδοτεί την ανισορροπία του ψυχολογικού γίγνεσθαι του παιδιού και στην περίπτωση αυτή ο αυτοσκοπός της οικογενείας έχει αποτύχει.

Το ολίσθημα της προαίρεσης στην τεκνογονία – Με τον κ. Απόστολο Νικολαΐδη, Ομότιμο Καθηγητή της Κοινωνικής Θεολογίας ΕΚΠΑ