Το δηλητήριο του Εθνοφυλετισμού (2023)

15
00
  • 6+ ώρες προβολής
  • Υψηλή ανάλυση HD
  • Απεριόριστες επαναλήψεις
  • Βεβαίωση παρακολούθησης
εγγραφη

Η αίρεση του Εθνοφυλετισμού καταδικάστηκε από την Εκκλησία στα τέλη του 19ου αιώνα, κάθε άλλο όμως παρά έσβησε. Είναι ακόμη παρούσα. Ορατή σε κάθε βήμα της Ορθόδοξης Εκκλησίας: στην πανορθόδοξη συνεννόηση, στην εξωτερική ιεραποστολή αλλά και σε κάθε εκδήλωση των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών.

Στο τριήμερο Σεμινάριο Εκκλησιολογίας η Απαρχή επιχειρεί να αποτυπώσει τη σύγχρονη επιρροή του Εθνοφυλετισμού στη φυσιογνωμία της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Θα μπορέσει τελικά η Ορθοδοξία να υπερβεί αυτό τον ασφυκτικό κλοιό, για να φτάσει να ζει πραγματικά το παύλειο: “Οὔκ ἔνι Ἰουδαῖος οὐδέ Ἕλλην“;

Συνεδρία 1η

Εθνοφυλετισμός και Ορθοδοξία - Σταύρος Γιαγκάζογλου
Σταύρος Γιαγκάζογλου, Αναπλ. Καθηγητής στη Θεολογική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Εθνοφυλετισμός και Ορθοδοξία

Διάρκεια: 2 ώρες και 20 λεπτά
Θεματική: Ο κ. Γιαγκάζογλου ξεκινά από τη διερεύνηση της ίδιας της ελληνικής ταυτότητας από αρχαιοτάτων χρόνων, διαπερνώντας την περίοδο της αρχαιότητας, του μεσαιωνικού ελληνισμού, του νεοελληνικού διαφωτισμού και της ίδρυσης του νέου ελληνικού κράτους. Αναφέρεται στους δύο «μύθους», στους οποίους δομήθηκε η νεοελληνική ταυτότητα, ενώ στην συνέχεια εξετάζει το όραμα και τον μετασχηματισμό της μέσα από τη Μεγάλη Ιδέα. Διαπερνά την περίοδο της «Εθναρχίας» της Εκκλησίας ενόσω βρίσκεται υπό οθωμανικό ζυγό αλλά και την πρώτη σύγκρουσή της με το εθνοφυλετικό φαινόμενο της Βουλγαρικής Εξαρχίας και του Πανσλαβισμού, φτάνοντας μέχρι τις όψιμες διενέξεις μεταξύ Φαναρίου και Μόσχας.

Συνεδρία 2η

Εθνικισμός, Φυλετισμός και Ιεραποστολή

Διάρκεια: 2 ώρες
Θεματική: Μια επισκόπηση της εμφάνισης του εθνικισμού στους κόλπους της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Εκκινεί από τη θεολογία της Εκκλησίας για τον ανθρώπινο πολιτισμό και την λανθασμένη ταύτισή του με την Αλήθεια. Γίνεται αναφορά στην καταδίκη του Εθνοφυλετισμού το 1872 με αφορμή τη δημιουργία της Βουλγαρικής Εξαρχίας και εξετάζονται ομοιότητες και διαφορές με το σχίσμα της Ελλαδικής Εκκλησίας το 1833. Στη συνέχεια, ο κ. Παπαθανασίου εξετάζει τη θεολογία της Εκκλησίας για το ζήτημα των εθνών αλλά και την υποχρέωσή της, σύμφωνα με την κυριακή εντολή να ευαγγελίζεται την αλήθεια σε όλα τα έθνη. Εξετάζει ζητήματα και προβλήματα στην Ιεραποστολή, ανατρέχει στην αντιμετώπισή τους από την πρώτη μεγάλη οργανωμένη Ιεραποστολή της Εκκλησίας προς τους Σλάβους αλλά και προτείνει νέες οδούς σε αυτή τη ζωτική ανάγκη Ευαγγελισμού της Οικουμένης.
Εθνικισμός, Φυλετισμός και Ιεραποστολή - Θανάσης Παπαθανασίου
Θανάσης Παπαθανασίου, Αναπλ. Καθηγητής στην Ανωτάτη Θεολογική Ακαδημία Αθηνών

Συνεδρία 3η

Αχρίδα: «Το μήλον της Εκκλησιαστικής έριδος» / Εκκλησιαστικός εθνικισμός και εθνοφυλετισμός στα Βαλκάνια - π. Ιωσήφ Κουτσούρης
Υπ. Διδάκτωρ στη Θεολογική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Αχρίδα: «Το μήλον της Εκκλησιαστικής έριδος» / Εκκλησιαστικός εθνικισμός και εθνοφυλετισμός στα Βαλκάνια

Διάρκεια: 2 ώρες
Θεματική: Εξέταση και διαχωρισμός του Εθνοφυλετικού φαινομένου σε δύο «κατηγορίες»/«είδη»: τον ελληνικό και τον σλαβικό Εθνοφυλετισμό εντός των κόλπων της Εκκλησίας. Εξέταση της ανάπτυξης και δημιουργίας του ελληνικού εθνοφυλετισμού, ο οποίος θριαμβεύει τους παρελθόντες δύο αιώνες και υποτάσσει σε μεγάλο βαθμό την εν Ελλάδι Εκκλησία στην Πολιτεία. Ανάπτυξη του ζητήματος του Σλαβικού Εθνοφυλετισμού από τις απαρχές του ήδη από τον πρώιμο εκχριστιανισμό του τον 10ο και 11ο αιώνα. Δριμεία κριτική στον εκκλησιαστικό επεκτατισμό του σλαβικού κόσμου, ο οποίος συνεχίζει ακάθεκτος μέχρι τις μέρες μας. Επισημαίνεται ο μεγάλος κίνδυνος για ολόκληρη την Ορθόδοξη Εκκλησία.

Φωτογραφίες

Απόσπασμα Σεμιναρίου

Σημαντική επισήμανση:
Οι διδάσκοντες δεν έχουν κανένα οικονομικό όφελος από αυτά τα Σεμινάρια. Το κόστος παρακολούθησης καλύπτει αποκλειστικά τα έξοδα της Απαρχής για την πραγματοποίηση Σεμιναρίων, Συνεντεύξεων και άλλων δράσεων!

Επικοινωνία

Τηλέφωνο: 6981796208
Email: theology.aparchi@gmail.com