Αποκάλυψη και Εσχατολογία (2023)

15
00
  • 6+ ώρες προβολής
  • Υψηλή ανάλυση HD
  • Απεριόριστες επαναλήψεις
  • Βεβαίωση παρακολούθησης
εγγραφη

Στο τριήμερο Σεμινάριο Ερμηνευτικής υπό τον τίτλο «Αποκάλυψη και Εσχατολογία», η Απαρχή ψηλαφεί το πιο πολυσυζητημένο βιβλίο της Καινής Διαθήκης. Γίνεται μια απόπειρα ερμηνείας του μέσα από πατερικές και αμιγώς εκκλησιολογικές προϋποθέσεις.

Δύο καθηγητές Ερμηνείας της Καινής Διαθήκης και ένας πολιός θεολόγος, ρίχνουν φως στο πάτμιο ευαγγελικό όραμα…

Συνεδρία 1η

Σωτήριος Δεσπότης - Αποκάλυψη και Εσχατολογία
Σωτήριος Δεσπότης, Καθηγητής στη Θεολογική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Το Χάραγμα και η Σφραγίδα στην Αποκάλυψη του Ιωάννη

Διάρκεια: 2 ώρες
Θεματική: Σχολιασμός στο Βιβλίο της Αποκάλυψης. Γίνεται μια προσέγγιση της εποχής, του συγγραφέα, του ιστορικού πλαισίου και του κοινού στο οποίο απευθύνεται. Αναλύεται η σύνδεση του Βιβλίου με τους Προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης, η εικονοποιία που δημιουργείται και ο σκοπός προς τον οποίο τείνει. Τέλος, ο ομιλητής αναφέρεται στην έννοια του σφραγίσματος και του χαράγματος στην ιωάννεια θεολογία και στο κατά πόσο σχετίζονται με το πρόσωπο του αντιχρίστου.

Συνεδρία 2η

Η Αποκάλυψη του Ιωάννου στην ιστορία (κρίσιμα ζητήματα, ερμηνείες, παρερμηνείες)

Διάρκεια: 2 ώρες και 20 λεπτά
Θεματική: Η έννοια της Εσχατολογίας όχι ως λόγος περί εσχάτων αλλά ως η «εδώ και τώρα» πραγματικότητα του Θεού. Ο Χριστός είναι η έσχατη πραγματικότητα, το Α και το Ω. Δεν πρόκειται για μια τρομακτική, αλλά μια αισιόδοξη πραγματικότητα, αφού σηματοδοτεί την έλευση της Ανάστασης. Στη συνεδρία, εξετάζεται ο συγγραφέας του βιβλίου, ο τόπος, οι αποδέκτες. Εξετάζονται επίσης τα ζητήματα της ερμηνείας του Βιβλίου αυτού, αλλά και πολλές ερμηνείες που έχουν δοθεί στο παρελθόν για τον αντίχριστο και αυτές που δίδονται σήμερα. Κυρίως όμως τονίζεται ο ορθός τρόπος ερμηνείας της Αποκάλυψης.
Κωνσταντίνος Μπελέζος - Αποκάλυψη και Εσχατολογία
Κωνσταντίνος Μπελέζος, Καθηγητής στη Θεολογική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Συνεδρία 3η

Δημήτριος Μαυρόπουλος - Αποκάλυψη και Εσχατολογία
Δημήτριος Μαυρόπουλος, Θεολόγος-Εκδότης

Αποκάλυψη: στις εσχατιές της ιστορίας

Διάρκεια: 1 ώρα και 45 λεπτά
Θεματική: Μια ιστορική και θεολογική επισκόπηση του βιβλίου της Αποκαλύψεως με βάση τους Πατέρες και τους εκκλησιαστικούς συγγραφείς. Η ολοκλήρωση της εικόνας του γάμου Χριστού-Εκκλησίας από το Άσμα Ασμάτων στο βιβλίο της Αποκάλυψης. Η Αποκάλυψη τελειώνει με την τέλεση του μυστηριακού γάμου μεταξύ της γυναίκας-Εκκλησίας και του Ιησού Χριστού, ο οποίος εμφανίζεται ως το «εσφαγμένον αρνίον». Εξετάζεται ακόμη το ζήτημα του ονόματος του αντιχρίστου και οι διάφορες ερμηνείες που δίδονται σε αυτό.

Φωτογραφίες

Απόσπασμα Σεμιναρίου

Σημαντική επισήμανση:
Οι διδάσκοντες δεν έχουν κανένα οικονομικό όφελος από αυτά τα Σεμινάρια. Το κόστος παρακολούθησης καλύπτει αποκλειστικά τα έξοδα της Απαρχής για την πραγματοποίηση Σεμιναρίων, Συνεντεύξεων και άλλων δράσεων!

Επικοινωνία

Τηλέφωνο: 6981796208
Email: theology.aparchi@gmail.com