Η αξιοπιστία των γεγονότων της Καινής Διαθήκης

Με τον π. Μιχαήλ Κόνια, αναπληρωτή καθηγητή της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης και εφημέριο του Ιερού Ναού Αγίων Πάντων των εν Θεσσαλονίκη Αγίων.

Η Καινή Διαθήκη αποτελεί την αποκάλυψη και τη λύτρωση στο πρόσωπο του Θεού Λόγου, του Ιησού Χριστού. Είναι γραμμένη θεοπνεύστως από ανθρώπους που γνώρισαν τον ίδιο τον Χριστό και την ζωή του, από την θεϊκή Γέννησή του μέχρι την λυτρωτική Ανάσταση και Ανάληψή του στους ουρανούς. Διακατέχονται, δε, αυτά τα κείμενα από πνευματική τελειότητα και αξιοπιστία σε ο,τι αφορά τα γεγονότα, στα οποία αναφέρονται.

Πολλές φορές ορισμένοι αμφισβητούν την αξιοπιστία αυτή λόγω των καταπληκτικών γεγονότων που αναφέρονται σε αυτά τα κείμενα, καθώς και για τις διαφορές που παρουσιάζονται ανάμεσα στους τέσσερεις Ευαγγελιστές. Πρέπει να κατανοήσουμε σε ο,τι αφορά αυτές τις διαφορές, ότι τα τέσσερα κείμενα αυτά γράφτηκαν για διαφορετικούς λόγους και από διαφορετικά πρόσωπα, οπότε φυσικό είναι να παρουσιάζουν διαφορές στον τρόπο συγγραφής αλλά και στο ύφος, αφού, όπως είναι φυσικό, με άλλο τρόπο γράφει ο Ευαγγελιστής Λουκάς και αλλιώς ο Ευαγγελιστής Ιωάννης. Το πνεύμα, όμως, των Γραφών και το βίωμα των Ευαγγελιστών μας εγγυάται η Εκκλησία πως είναι το αυθεντικό βίωμα της παρουσίας του Αγίου Πνεύματος.


Το βίντεο πλαισιώνει το Κοινωνικό της Κυριακής «Αινείται τον Κύριον» σε μέλος Πέτρου Μπερεκέτη, σε ήχο α’.
Ψάλλουν οι Δοχειαρίτες Πατέρες.
Πηγή: https://youtu.be/JIlNhh_p2gk

Η αξιοπιστία των γεγονότων της Καινής Διαθήκης – π. Μιχαήλ Κόνιας