Εκκλησία και περιβάλλον • Μια ευχαριστιακή οικολογία

Με τον π. Ευάγγελο Μαρκαντώνη, θεολόγο και εκπαιδευτικό.

Η σχέση της Εκκλησίας με το περιβάλλον είναι αναπόσπαστη, ακριβώς διότι και η σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον και τη φύση είναι αναπόσπαστη. Ο άνθρωπος δημιουργήθηκε μέσα στο περιβάλλον, ως βασιλιάς του και ως επιστάτης του. Έτσι και σήμερα, έχουμε την τιμή αλλά κυρίως την ευθύνη να είμαστε επιστάτες αυτής της πλάσης, την οποία δυστυχώς κακομεταχειριζόμαστε και εν μέρει καταστρέφουμε.

Είναι σημαντικό το να έχουμε την κατανόηση ως άνθρωποι, ως άρχοντες και προστάτες της φύσης, ότι ο Θεός μας έχρισε προστάτες της, και όχι δυνάστες της. Οφείλουμε να χρησιμοποιούμε τα δώρα της φύσης σε λογικό βαθμό και όχι υπέρμετρα και άπληστα, όπως δυστυχώς φαίνεται ότι συμβαίνει στις μέρες μας.

Μέσω μικρών πράξεων, όπως η ανακύκλωση, η προστασία των δασών και του πρασίνου (αναδασώσεις, αντιπυρικές πολιτικές) και η οικονομία στα φυσικά αγαθά εκεί που πρέπει, ο άνθρωπος μπορεί να προστατεύσει αυτό που του δόθηκε από τον ίδιο τον Θεό για να προστατεύσει και να ζήσει ο ίδιος μια υγιέστερη ζωή στην τέλεια φύση όπως του παραδόθηκε.


Εκκλησία και περιβάλλον • Μια ευχαριστιακή οικολογία – π. Ευάγγελος Μαρκαντώνης