«Λόγος για το πάθος του Σωτήρα» – Οσίου Εφραίμ του Σύρου

«Λόγος για το πάθος του Σωτήρα» - Οσίου Εφραίμ του Σύρου - Πατερικός λόγος - Κέιμενα - Απαρχή

Φοβούμαι να μιλήσω και να αγγίξω με τη γλώσσα μου τη φοβερή αυτή διήγηση που αναφέρεται στον Σωτήρα· διότι πραγματικά είναι φοβερό να διηγηθώ γι’ αυτή. Ο Κύριος μας παραδόθηκε σήμερα στα χέρια των αμαρτωλών! Για ποιο λόγο λοιπόν παραδόθηκε, αν και ήταν άγιος και αναμάρτητος Δεσπότης; Διότι χωρίς να διαπράξει καμιά αμαρτία παραδόθηκε σήμερα.

Ελάτε, ας προσέξουμε γιατί παραδόθηκε ο Χριστός ο Σωτήρας μας· για μας τους ασεβείς παραδόθηκε ο Δεσπότης. Ποιος λοιπόν δε θα τον θαυμάσει; Ποιος λοιπόν δε θα τον δοξάσει; Αν και αμάρτησαν οι δούλοι, παραδόθηκε ο Δεσπότης, για να ελευθερώσει με τον δικό του θάνατο τους δούλους που αμάρτησαν. Οι γιοι της απώλειας και τα παιδιά του σκότους βγήκαν, μέσα στο σκοτάδι, να συλλάβουν τον ήλιο που έχει τη δύναμη να κάψει με τη φλόγα του όλους σε μια στιγμή.

Γνωρίζοντας λοιπόν ο Δεσπότης τη θρασύτητά τους και την ορμή της οργής τους, παρέδωσε τον εαυτό του στα χέρια των ασεβών με πραότητα και με δική του απόφαση. Και αφού έδεσαν οι άνομοι τον άχραντο Δεσπότη, περιγέλασαν αυτόν που έδεσε τον ισχυρό με άλυτα δεσμά και έλυσε εμάς από τα δεσμά της αμαρτίας. Έπλεξαν επίσης στεφάνι από τα δικά τους αγκάθια, αυτά που καρποφόρησε το αμπέλι των Ιουδαίων. Περιγελώντας τον, τον αποκαλούσαν βασιλιά. Έφτυσαν οι άνομοι στο πρόσωπο του αχράντου, που από το βλέμμα του τρομάζουν συγχρόνως όλες οι δυνάμεις των ουρανών και οι τάξεις των Αγγέλων. […]

Λεπτομέρεια από εικόνα των Παθών – Ο εμπαιγμός

Ας φοβηθούμε, αδελφοί, και ας μην ακούσουμε αψήφιστα. Όλα αυτά ο Σωτήρας τα υπέφερε για μας. Άθλιε υπηρέτη, πες για ποιο λόγο έδωσες ράπισμα στον Δεσπότη; Όλοι οι δούλοι βέβαια, όταν ελευθερώνονται, ραπίζονται, για να αποκτήσουν τη φθαρτή ελευθερία· εσύ όμως, άθλιε, άδικα ράπισες τον ελευθερωτή όλων. Τι λοιπόν περίμενες να λάβεις από τον Καϊάφα, ως ανταμοιβή για το ράπισμα; Άραγε δεν άκουσες και δεν έμαθες ότι ο Ιησούς είναι ο ουράνιος Δεσπότης; Έδωσες βέβαια ράπισμα στον Δεσπότη των απάντων, αλλά έγινες δούλος δούλων στον απέραντο αιώνα, έγινες ντροπή και σίχαμα και αιώνιος κατάδικος στην άσβεστη φωτιά.

Μεγάλο θαύμα, αδελφοί, να δούμε την πραότητα του Χριστού, του Βασιλιά! Όταν ραπίσθηκε από δούλο, αποκρίθηκε με φρόνηση, με πραότητα και με κάθε ευλάβεια. Ο δούλος αγανακτεί, ο Δεσπότης ανέχεται· ο δούλος οργίζεται, ο Δεσπότης δείχνει καλοσύνη. Άλλωστε ποιος θα βαστάξει το θυμό και την ταραχή κατά την ώρα της οργής; Όμως ο Κύριός μας όλα αυτά τα ανέχθηκε με την καλοσύνη του. Ποιος λοιπόν θα μπορέσει να διηγηθεί, ω Δέσποτα, τη δική σου μακροθυμία! […]

Ο Δεσπότης χλευάσθηκε για σένα επάνω στο σταυρό, εσύ όμως, άθλιε, συνεχώς στολίζεις την ενδυμασία σου. Δεν τρέμει η καρδιά σου, δε φρίττει ο νους σου, ακούγοντας τέτοια; Ο μόνος αναμάρτητος παραδόθηκε σε θάνατο για σένα τον ασεβή, με χλευασμούς, με ονειδισμούς, εσύ όμως με αλαζονεία ακούς όλα αυτά. Πρέπει μάλιστα και όλη η λογική ποίμνη να βλέπει μπροστά της αδιάκοπα τον Ποιμένα της, και να τον ποθεί πάντοτε, και να τον ευλαβείται· διότι γι’ αυτή έπαθε ο απαθής και άχραντος· και να μην στολίζεται με τα φθαρτά ενδύματα, ούτε επίσης να ζει με τρυφή και με φαγητά κοσμικά, αλλά να αρέσει στον Δημιουργό με την άσκηση και με κάθε σεμνότητα.

Ας μη γίνουμε εμείς μιμητές των Ιουδαίων· λαός σκληρός, ανυπάκουος και πάντοτε αρνούμενος τα αγαθά του Θεού και τις ευεργεσίες του. Ο ύψιστος Θεός για χάρη του Αβραάμ και της διαθήκης του σήκωσε από την αρχή την δυστροπία του λαού. Έδωσε σ’ αυτούς να φάνε μάννα από τον ουρανό· αυτοί όμως οι ανάξιοι ζήτησαν σκόρδα, τροφή δύσοσμη. Επίσης τους έδωσε στην έρημο νερό από την πέτρα· αυτοί όμως αντί γι’ αυτά πρόσφεραν σ’ αυτόν ξίδι, αφού τον κρέμασαν στο σταυρό.

Λεπτομέρεια από εικόνα των Παθών – Η πορεία προς τον Σταυρό

Ας φροντίσουμε, αδελφοί, να μη βρεθούμε συμμέτοχοι των Ιουδαίων, που σταύρωσαν τον Δεσπότη, τον δημιουργό τους. Ας φοβηθούμε, έχοντας πάντοτε μπροστά στα μάτια μας τα πάθη του Σωτήρα. Ας μελετούμε πάντοτε τα παθήματά του· διότι για μας έπαθε ο απαθής Δεσπότης· για μας σταυρώθηκε ο μόνος αναμάρτητος.

Τι θα ανταποδώσουμε εμείς γι’ αυτά, αδελφοί; Ας προσέξουμε λοιπόν τους εαυτούς μας και ας μην αρνηθούμε τα παθήματά του. Πλησιάστε όλοι, παιδιά της Εκκλησίας, εσείς που αγορασθήκατε με το πολύτιμο και άγιο αίμα του αχράντου Δεσπότη. Ελάτε, ας μελετήσουμε τα παθήματά του με δάκρυα και στεναγμούς, έχοντας στο νου μας το φόβο, μελετώντας με τρόμο, λέγοντας στους εαυτούς μας· «Ο Χριστός ο Σωτήρας μας παραδόθηκε στο θάνατο για μας τους ασεβείς».

Απόδοση στη Νεοελληνική: Κ. Φραντζόλας

«Λόγος για το πάθος του Σωτήρα» – Οσίου Εφραίμ του Σύρου