Σεμινάριο Τυπικού (2023)

15
00
  • 3+ ώρες προβολής
  • Υψηλή ανάλυση HD
  • Απεριόριστες επαναλήψεις
  • Βεβαίωση παρακολούθησης
εγγραφη

Η Απαρχή διοργανώνει ένα Σεμινάριο Τυπικού, με στόχο να αναδείξει την πλούσια παράδοση της Εκκλησίας αναφορικά με την Τάξη των Ακολουθιών. Το «Τυπικό» δεν αποτελεί απλώς ένα κενό γράμμα για τη λατρευτική ζωή του Χριστιανού, αλλά υποδεικνύει μια ουσιαστικότερη και βαθύτερη υπαρξιακή κατεύθυνση στον άνθρωπο.

«Πάντα εὐσχημόνως καί κατά τάξιν γινέσθω»

(Α’ Κορ. ιδ’ 40)

Συνεδρία 1η

κ. Σταμάτιος Κίσσας - Σεμινάριο Τυπικού 2023
κ. Σταμάτιος Κίσσας, Άρχων Πρωτομαΐστωρ της ΜτΧΕ

Το τυπικό της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας και των ενοριών Της

Διάρκεια: 55 λεπτά
Θεματική: Ανάλυση του Τυπικού της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας και των ενοριών της Κωνσταντινούπολης. Ο Πατριαρχικός Ναός του Αγίου Γεωργίου προβάλλεται ως το πρότυπο του Τυπικού τόσο στα ψαλλόμενα όσο και στα εκφωνούμενα εκ των Ιερέων, αλλά και στην ενδυμασία, την τάξη, τον τρόπο. Μια ανασκόπηση των Ακολουθιών από τον Εσπερινό ως τη Θεία Λειτουργία. Τονίζεται η ιδιαιτέρως η σημασία να τηρείται η τάξη και το τυπικό.

Συνεδρία 2η

Η ακολουθία του καθημερινού Όρθρου της Μεγάλης Τεσσαρακοστής

Διάρκεια: 1 ώρα και 50 λεπτά
Θεματική: Γίνεται μια Εισαγωγή γενικότερα στην Ακολουθία του Όρθρου, αλλά και μια ανασκόπηση και σύντομη αναφορά σε όλες τις Ακολουθίες της Εκκλησίας. Στη συνέχεια, αναλύεται πιο ειδικά η Δομή της Ακολουθίας του Καθημερινού Όρθρου κατά την Περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, σύμφωνα με το Τυπικό. Επισημαίνεται η εκάστοτε σημασία και διάφορα «μυστικά» για τους ψάλτες και τους ιερείς.
π. Χρυσοβαλάντης Θεοδώρου - Σεμινάριο Τυπικού 2023
Πρωτ. Χρυσοβαλάντης Θεοδώρου, MSc Βυζαντινής Μουσικολογίας, υπ. Δρ. Λειτουργικής στη Θεολογική Σχολή ΑΠΘ

Συνεδρία 3η

π. Θωμάς Χρυσικός - Σεμινάριο Τυπικού 2023
Πρωτ. Θωμάς Χρυσικός, Προϊστάμενος του Ι.Ν. Αγίας Ειρήνης Αιόλου

Το Τυπικό στη σύγχρονη πραγματικότητα

Διάρκεια: 1 ώρα
Θεματική: Εισαγωγή στην έννοια του Τυπικού. Η Παράδοση και η αποτύπωση της ουράνια τάξης στη Λατρεία της Εκκλησίας. Η σημασία της διακονίας στον Ιερό Ναό ως προπαιδεία για τη μαθητεία στις τυπικές διατάξεις της Εκκλησίας. Σχολιάζονται αποσπάσματα από το Τυπικό, σχετικά με τον κληρικό και τον ψάλτη στις Ακολουθίες του Νυχθημέρου. Η σημασία της ενότητας της Εκκλησίας δια της λειτουργικής και λατρευτικής πράξης.

Φωτογραφίες

Απόσπασμα Σεμιναρίου

Σημαντική επισήμανση:
Οι διδάσκοντες δεν έχουν κανένα οικονομικό όφελος από αυτά τα Σεμινάρια. Το κόστος παρακολούθησης καλύπτει αποκλειστικά τα έξοδα της Απαρχής για την πραγματοποίηση Σεμιναρίων, Συνεντεύξεων και άλλων δράσεων!

Επικοινωνία

Τηλέφωνο: 6981796208
Email: theology.aparchi@gmail.com