Παλαιά Διαθήκη (2023)

15
00
  • 3+ ώρες προβολής
  • Υψηλή ανάλυση HD
  • Απεριόριστες επαναλήψεις
  • Βεβαίωση παρακολούθησης
εγγραφη

Η Απαρχή διοργανώνει ένα Σεμινάριο Παλαιάς Διαθήκης, με στόχο να αναδείξει τη σπουδαία θέση που κατέχει στην Παράδοση της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Η Παλαιά Διαθήκη δεν αποτελεί απλώς μια ιστορική καταγραφή ή μια συλλογή ιστοριών με ηθικοπλαστικό χαρακτήρα, αλλά μια αστείρευτη πηγή θείας αποκάλυψης και μια πρόγευση της έλευσης του Χριστού, φωτίζοντας -όσο και αν φαντάζει παράδοξο- πολλές πτυχές της ζωής του σύγχρονου ανθρώπου.

«Η Παλαιά Διαθήκη κυοφόρησε τον Χριστό, ενώ η Καινή Διαθήκη τον φανέρωσε στον κόσμο»

-Όσιος Εφραίμ ο Σύρος

Συνεδρία 1η

Οι συμβολισμοί στην Παλαιά Διαθήκη - π. Ιάκωβος Κανάκης
π. Ιάκωβος Κανάκης, Πρωτοσύγκελλος της Ι.Μ. Γόρτυνος και Μεγαλουπόλεως

Οι συμβολισμοί στην Παλαιά Διαθήκη

Διάρκεια: 1 ώρα
Θεματική: Πώς μας παρουσιάζονται οι συμβολισμοί στη Παλαιά Διαθήκη και πώς πρέπει εμείς να τους αναγνωρίζουμε και να τους μεταφράζουμε; Ποιοι είναι οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν κατά τη διάρκεια της μετάφρασης των παλαιοδιαθηκικών κειμένων και πώς μπορούμε να τους αποφύγουμε; Ο π. Ιάκωβος Κανάκης μας εξηγεί πώς ερμηνεύουν οι Πατέρες της Εκκλησίας την Παλαιά Διαθήκη και μας υποδεικνύει τον ορθό τρόπο προσέγγισής της και από τον σημερινό άνθρωπο.

Συνεδρία 2η

Παλαιά Διαθήκη: η απάντηση στον μύθο

Διάρκεια: 1 ώρα
Θεματική: Η ακροβασία της Παλαιάς Διαθήκης μεταξύ αλληγορίας και ρεαλισμού είναι ένα κομβικό ζήτημα, το οποίο απασχόλησε κορυφαίους θεολόγους ήδη από πολύ νωρίς. Πολλοί κατηγορούν την Παλαιά Διαθήκη ότι αποτελεί έναν μύθο, μια “μυθολογία των Εβραίων”. Ο κ. Πορφύριος Νταλιάνης αναλύει την έννοια του μύθου, όπως την αντιλαμβάνεται η σύγχρονη σκέψη, ενώ παράλληλα ερμηνεύει τμήματα από την εικονοποιία της Παλαιάς Διαθήκης και τον συμβολισμό της.
Παλαιά Διαθήκη: η απάντηση στον μύθο - Πορφύριος Νταλιάνης
Πορφύριος Νταλιάνης, Ακαδημαϊκός συνεργάτης της Θεολογικής Σχολής της Εκκλησίας της Κύπρου

Συνεδρία 3η

Παλαιά Διαθήκη και σύγχρονη πραγματικότητα - π. Ιάκωβος Κανάκης
π. Ιάκωβος Κανάκης, Πρωτοσύγκελλος της Ι.Μ. Γόρτυνος και Μεγαλουπόλεως

Παλαιά Διαθήκη και σύγχρονη πραγματικότητα

Διάρκεια: 1 ώρα
Θεματική: Από την αυγή του Χριστιανισμού, η Παλαιά Διαθήκη δεχόταν κριτική από φιλοσοφικούς κύκλους ή χριστιανικές αιρέσεις που την απέρριπταν. Αυτή η απορριπτική στάση απέναντι στην Παλαιά Διαθήκη συναντάται και σήμερα. Ο εισηγητής μας εξηγεί γιατί η Παλαιά Διαθήκη αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Αγίας Γραφής και της Παράδοσης της Εκκλησίας μας. Αντιπαρατίθεται σε όλες αυτές τις σύγχρονες οπτικές που τις απορρίπτουν, ενώ παράλληλα αναπτύσσει έναν ενδιαφέροντα διάλογο μεταξύ αυτής και της επιστήμης.

Φωτογραφίες

Απόσπασμα Σεμιναρίου

Σημαντική επισήμανση:
Οι διδάσκοντες δεν έχουν κανένα οικονομικό όφελος από αυτά τα Σεμινάρια. Το κόστος παρακολούθησης καλύπτει αποκλειστικά τα έξοδα της Απαρχής για την πραγματοποίηση Σεμιναρίων, Συνεντεύξεων και άλλων δράσεων!

Επικοινωνία

Τηλέφωνο: 6981796208
Email: theology.aparchi@gmail.com