Το Θέλημα και η ακόρεστη επιθυμία στον Άγιο Μάξιμο

Με τον π. Νικόλαο Λουδοβίκο, καθηγητή Δογματικής και Φιλοσοφίας της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης.

Ο Άγιος Μάξιμος αποτελεί μια εξαιρετική περίπτωση ανθρώπου πλήρους από δίψα για θεολογικό λόγο και θέληση για την μεταφορά του στο κοινό, σε μια εποχή στην οποία οι πολλές αιρέσεις και η συνεχής σύγκρουση αυτών με την μια, Καθολική και Ορθόδοξο Εκκλησία δημιουργούσαν πολλές φορές μικρά «σχίσματα» να δημιουργούνται, τα οποία πολλές φορές ήταν και εμφανή σε πολιτικό επίπεδο.

Σε αυτή τη πολύ ταραγμένη περίοδο, ο Άγιος Μάξιμος κλήθηκε να είναι φανός θεολογίας για τον κόσμο, όχι μόνο της Κωνσταντινούπολης αλλά και της Δύσεως στην οποία έκανε έντονο αγώνα ενάντια της κακοδοξίας. Βρέθηκε στο στόχαστρο των αιρετικών όμως, και κατόπιν μεγάλου διωγμού, συλλήψεων και εξοριών, τελικά αναπαύεται στον Πόντο, έχοντας αφήσει πίσω του ένα πλούσιο έργο, το οποίο αποτέλεσε βάση της θεολογικής σκέψης για τα πολλά επόμενα χρόνια αλλά και συνεχιστής των μεγάλων πατέρων.

Ο Άγιος Μάξιμος ο Ομολογητής, αποτελεί για εμάς μέγιστο παράδειγμα πίστεως και επίμονου αγώνα για την ανάδειξη της μίας και πραγματικής αλήθειας σε ταραχώδεις καιρούς. Χωρίς των κίνδυνο διωγμών σήμερα, η θέληση μας για την αναγνώριση της αλήθειας πρέπει να είναι αυτοσκοπός μας, όπως υπήρξε και αυτοσκοπός του μεγάλου αυτού Αγίου.


Το βίντεο πλαισιώνει η περισσή του Πολυελέου «Δούλοι Κύριον…», «Τριάς Ὁμοούσιε…» σε ήχο λέγετο.
Ψάλλει ο Άρχων Πρωτοψάλτης της Μ.τ.Χ.Ε. κ. Παναγιώτης Νεοχωρίτης
Πηγή: https://youtu.be/m8ckUJAYZGs

Το Θέλημα και η ακόρεστη επιθυμία στον Άγιο Μάξιμο – π. Νικόλαος Λουδοβίκος