Η Σύνοδος καλύπτει τις ανθρώπινες ελλείψεις

Με τον κ. Δημήτριο Μόσχο, αναπληρωτή καθηγητή και πρόεδρο του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η ζωή της Εκκλησίας μας χαρακτηρίζεται από την πολυπλοκότητα των θεμάτων των οποίων καλείται να αντιμετωπίσει, καθώς και από τον συνοδικό χαρακτήρα με τον οποίων τελικά τα αντιμετωπίζει. Η Σύνοδος αυτή, η οποία πλέον αποτελεί ένα κεντρικό σημείο αναφοράς στην καθημερινότητα της Εκκλησίας, δεν λειτουργεί με έναν λυτρωτικό χαρακτήρα, αλλά περισσότερο με έναν τρόπο προσπάθειας της επίλυσης των επίκαιρων εκκλησιαστικών ζητημάτων.

Όταν αναφερόμαστε στην Σύνοδο της Εκκλησίας μας, στις παλαιότερες αλλά και σύγχρονες αυτές Συνόδους, αφενός δεν είναι σωστή η πλήρης άρνηση των αποφάσεών της από μια μερίδα της κοινότητας, αφετέρου εξίσου λάθος είναι και η θεωρία της αψεγάδιαστης Συνόδου, η οποία δεν μπορεί να σφάλει ή να πάρει μια απόφαση η οποία δεν θα είναι άψογη. Ο σωστός δρόμος είναι αυτός της αποδοχής της Συνόδου και της ελπίδας στον Κύριό μας, ο οποίος πάντοτε θα αποτελεί καθοδηγητή για την κοινότητα και την Σύνοδό μας.


Το βίντεο πλαισιώνει το αργό «Αγαπήσω σε…» σε μέλος Ιεροθέου Ιερομονάχου και ήχο πλ. α’.
Ψάλλει ο π. Δαμασκηνός Νεοσκητιώτης.
Πηγή: https://youtu.be/ujwfr_Hudrc

Η Σύνοδος καλύπτει τις ανθρώπινες ελλείψεις – κ. Δημήτριος Μόσχος