Ενοχές, φαντασία και επιβεβαίωση

Με τον π. Σταύρο Κοφινά, συντονιστή του Πατριαρχικού Δικτύου για την Ποιμαντική Διακονία στον Χώρο της Υγείας.

Ένα θέμα το οποίο «ταλάνιζε» την ορθόδοξη κοινωνία παλαιότερα αλλά και τα νεότερα χρόνια, είναι η ενοχική τάση την οποία έχουν πολλά άτομα, τα οποία μπαίνουν σε μια κατάσταση ψυχικής και πνευματικής κόπωσης, αφού πάντοτε βρίσκονται σε μια αγχωτική κατάσταση, από την οποία, φυσικά, τίποτα θετικό δεν μπορεί να «ανθίσει».

Προσπάθειες του ανθρώπου να ξεφύγει από αυτή την κατάσταση, μπορεί να οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερες αστοχίες, σε καταστάσεις οι οποίες περισσότερο δημιουργούν ένα «δίχτυ» γύρω από τον άνθρωπο, από το οποίο όλο και πιο δύσκολα μπορεί να διαφύγει. Έντονα φαντασιακές καταστάσεις και λογισμοί μπορεί να είναι ένας από αυτούς τους τρόπους με τους οποίους ο άνθρωπος, στην προσπάθειά του να διαφύγει από τις δύσκολες καταστάσεις της πραγματικότητας, τελικά απομακρύνεται όλο και πιο πολύ από την αλήθεια.

Αυτή η αλήθεια, είναι η μια αλήθεια της Εκκλησίας και του Ευαγγελίου, από την οποία μπορεί ο οποιοσδήποτε να βασιστεί, ώστε με γνώμονα με τον λόγο του Κυρίου και των αγίων Πατέρων της Εκκλησίας μας, να φτάσει κοντά στην πραγματική ζωή, η οποία συνοδεύεται πάντοτε από την χαρά και την αλήθεια.


Ακούγεται η μουσική: Nimrod Nol – Nigun Maayan

Ενοχές, φαντασία και επιβεβαίωση – π. Σταύρος Κοφινάς