Υπαρξιακή Κατάθλιψη: Ποιο το νόημα να ζω;

Η κατάθλιψη είναι μία κατάσταση που βασανίζει τον άνθρωπο. Προέρχεται από μία εσωτερική καταπίεση, μία γενικότερη εμμονή του ανθρώπου στην επιτυχία, στον στόχο που ο ίδιος θέτει, ο οποίος όταν δεν εκπληρώνεται γκρεμίζει αμέσως τη διάθεσή του. Συχνά, λοιπόν, αιτία της κατάθλιψης είναι ο εγωισμός και η υπερηφάνεια να πραγματοποιηθεί το θέλημα του ανθρώπου.

Ενδέχεται, όμως, η κατάθλιψη να είναι και υπαρξιακή. Δηλαδή ο άνθρωπος να έχει χάσει δηλαδή το νόημα της ζωής, να μη βρίσκει λόγο σε όσα κάνει ή στοχεύει. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, το άτομο να πέφτει σε μία κατάσταση ραθυμίας και πνευματικής ανίας. Συνεπακόλουθα, η κατάσταση αυτή προκαλεί μία αίσθηση ενοχής και οργής, που είτε εξωτερικεύεται ως οργή σε άλλους ανθρώπους είτε επιστρέφει στον ίδιο τον άνθρωπο προκαλώντας την κατάθλιψη

Μπορεί στη ζωή του ανθρώπου να υπάρχουν αμαρτίες και θλίψεις, αλλά υπάρχει πάντοτε και η ελπίδα και αυτή δεν πρέπει να ξεχνιέται. Ο λόγος για τον οποίον ανυψώθηκαν τόσο ψηλά οι άγιοι είναι επειδή κατέβηκαν πρώτα πολύ χαμηλά. Γι’ αυτό, αυτός που θέλει να νιώσει την αγάπη του Θεού, θα πρέπει πρώτα να φτάσει χαμηλά και να αγγίξει τον πάτο, για να μπορεί μετά να καταλάβει την αξία της.

Υπαρξιακή Κατάθλιψη: Ποιο το νόημα να ζω; – π. Βαρνάβας Γιάγκου