«Ἐπὶ τοῦ ξύλου τοῦ Σταυροῦ…»

«Τοῦ Σταυροῦ σου τὸ ξύλον προσκυνοῦμεν Φιλάνθρωπε, ὅτι ἐν αὐτῷ προσηλώθης ἡ ζωὴ τῶν ἁπάντων…»

Η Σταύρωση του Χριστού αποτελεί την πιο καθοριστική και αγιαστική πράξη στην ιστορία του ανθρωπίνου γένους. Ο Θεός σταυρώνεται ως εγκληματίας, δίπλα από ληστές και δολοφόνους. Λοιδορείται και ταπεινώνεται με τον πιο βάναυσο και εξευτελιστικό τρόπο. Κι εκεί ακριβώς βρίσκεται η θεϊκή μεγαλοπρέπεια του Δημιουργού: Αναλαμβάνει το ντροπιαστικότερο μέσο θανατικής καταδίκης και το μετατρέπει σε Ζωή. Μια σταυρική ανοιχτή αγκαλιά που προσανατολίζει τους ανθρώπους με τον πιο απόλυτο τρόπο στην Ανάσταση και τη Βασιλεία των Ουρανών.

Ο Σταυρός γίνεται ελπίδα, αφού πάνω σε αυτόν σφραγίστηκε το άνοιγμα της οδού της αιώνιας ζωής για τους ανθρώπους και δόθηκε η «υπόσχεση» από τον Χριστό στον ληστή και, κατ’ επέκταση, σε όλη την ανθρωπότητα, ότι ήδη από εκείνη την ημέρα θα βρίσκονταν μαζί στον παράδεισο.

Όπως γράφει και ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς: «Ὁ Σταυρὸς τοῦ Χριστοῦ προαναγγελλόταν καὶ προτυπωνόταν μυστικῶς ἀπὸ παλαιὲς γενεὲς καὶ κανεὶς ποτὲ δὲν συμφιλιώθηκε μὲ τὸ Θεὸ χωρὶς τὴ δύναμη τοῦ Σταυροῦ…»

Με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Προικοννήσου κ. Ιωσήφ


Το βίντεο πλαισιώνει το Δοξαστικό των Αποστίχων της εορτής της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού «Ὃνπερ πάλαι Μωϋσῆς…» σε ήχο πλ. δ’
Πηγή: https://youtu.be/2DBwa7mjXqA

«Ἐπὶ τοῦ ξύλου τοῦ Σταυροῦ…» –
Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Προικοννήσου κ. Ιωσήφ