Στις αναφορές της Γένεσης για τη δημιουργία του ανθρώπου υπάρχουν αναφορές σε ανθρωπομορφικούς τύπους…
οι οποίοι μπορεί μεν να μην είναι απόλυτα κυριολεκτικοί, όμως κρύβουν συμβολικές βαθύτατες αλήθειες της ανθρώπινης φύσης. Τέτοια είναι, για παράδειγμα, η αναφορά στο εμφύσημα του Θεού στον άνθρωπο, που μας υποδεικνύει την άρρηκτη σχέση Δημιουργού και δημιουργήματος, Κτίστη και κτίσματος.
Συνεπώς, τη γλώσσα της Αγίας Γραφής δεν πρέπει να την αντιλαμβανόμαστε σχολαστικά. Ο Θεός δεν έχει χέρια, για να λάβει χώμα και να πλάσει τον άνθρωπο, ούτε έχει ανάγκη να αναπαυθεί την εβδόμη ημέρα, όμως οι εικόνες αυτές κρύβουν την αλήθεια της Δημιουργίας, την αγάπη του Θεού, το ότι πλάθει τον άνθρωπο εκ της ύλης και του εμφυσά την πνοή της Αιωνιότητας.
Σε κάθε περίπτωση, για την Αγία Γραφή πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη την ερμηνεία που δίνουν οι Πατέρες της Εκκλησίας, η οποία ήταν ιδιαίτερα πρωτοπόρα για την εποχή της. Η ερμηνεία αυτή φεύγει από την ανθρωπομορφικότητα και τείνει προς τις οντολογικές αλήθειες της ανθρώπινης φύσης και γενικώς όλης της κτίσης.
Με τον Αρχιμ. Νεκτάριο Καρσιώτη, ιεροκήρυκα του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αθηνών
Το βίντεο πλαισιώνει το «Άξιον Εστί» του Μισαηλίδου (ήχος βαρύς εναρμόνιος) σε προσαρμογή του μακαριστού Άρχοντα Πρωτοψάλτη της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως κ. Αθανασίου Καραμάνη σε ήχο πλ. α’.
Ψάλλει ο Αρχιμ. Χερουβίμ Τσίνογλου
Πηγή: https://youtu.be/jDRhiP0dxrU
Είναι αφελής η διήγηση της Γένεσης; – Αρχιμ. Νεκτάριος Καρσιώτης