«Χαίροις, μετά Θεόν ἡ Θεός…»

Κανένα άλλο πρόσωπο στην ιστορία ου ανθρώπινου γένους δεν έχει τιμηθεί τόσο…

όσο εκείνο της Υπεραγίας Θεοτόκου. Και πως θα γινόταν διαφορετικά, αφού Εκείνη έκανε το απερινόητο! Εκείνη κυοφόρησε τον ίδιο της τον Δημιουργό. Χώρεσε στα σπλάχνα της Εκείνον που έφτιαξε τα σύμπαντα. Έγινε μητέρα σε Αυτόν που την έπλασε.

Δεν ήταν ο Θεός που την διάλεξε και την σμίλεψε με τέτοιο τρόπο ώστε να γίνει η Μητέρα του Σωτήρα Χριστού. Ήταν εκείνη που μέσα από τη ζωή της, αλλά, κυρίως, μέσα από την αμέτρητη υπακοή της, κατέστη δυνατή για την ύψιστη αυτή διακονία.

Η γυναίκα αυτή, λοιπόν, η Μητέρα του Θεού γίνεται και για εμάς μητέρα, γιατί από αυτήν πηγάζει η Σωτηρία μας. Από αυτή τη θνητή γυναίκα, γεννάται η απεραντοσύνη και η αθανασία. Είναι αδύνατο για τον ανθρώπινο νου να συνειδητοποιήσει ότι μέσα από άνθρωπο θα γεννηθεί ο σαρκωμένος Λόγος του Θεού.

Εορτάζουμε, λοιπόν, και τιμούμε την μετάσταση της Θεομήτορος, αφού με την Κοίμηση της γίνεται δεκτή στους ουρανούς από τον υιό της και Θεό της. Αφοσιωμένη πάντοτε στο θέλημα του Κυρίου και ζώντας σύμφωνα με τις εντολές Του, η Θεομήτωρ Μαρία είναι για εμάς παράδειγμα και στήριγμα και πάντοτε της οφείλουμε τη μεγίστη των τιμών.

Με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Προικοννήσου κ. Ιωσήφ


Το βίντεο πλαισιώνει το Δοξαστικό του Εσπερινού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου «Θεαρχίω Νεύματι…» Οκτάηχο σε μέλος Ιακώβου Πρωτοψάλτη
Ψάλλει χορός της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Ιβήρων
Πηγή: https://youtu.be/_3k-v18deIg

«Χαίροις, μετά Θεόν ἡ Θεός…» – Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Προικοννήσου κ. Ιωσήφ