Η σχέση ιατρικής επιστήμης και Εκκλησίας

Στην σύγχρονη σκέψη, οι έννοιες «Εκκλησία» και «ιατρική»…

αποτελούν δύο εκ διαμέτρου αντίθετες συνισταμένες, οι οποίες πολλές φορές έρχονται σε ρήξη. Αυτός είναι ένας απλοποιημένος τρόπος σκέψης, που δεν λαμβάνει υπ’ όψιν του την σύμπραξη αυτών των δύο σημαντικότατων εννοιών στο διάβα των αιώνων.

Δεν χρειάζεται να ψάξει κάποιος πολύ βαθιά για να δει ότι σπουδαίοι ιατροί αποτέλεσαν και μέλη της Εκκλησίας και μάλιστα Άγιοι της. Από τους Αγίους Αναργύρους εκ Ρώμης του 4ου αιώνα μέχρι και τον μεγάλο σύγχρονο Άγιο της Εκκλησίας μας, τον Άγιο Λουκά τον Ιατρό και από τον Ευαγγελιστή Λουκά μέχρι τους σημερινούς πιστούς και ανώνυμους ιατρούς, που προσφέρουν το «τάλαντό» τους για την υγεία των συνανθρώπων τους.

Δεν πρέπει να μιλάμε για ρήξη, λοιπόν, αυτών των δύο εννοιών, τουλάχιστον όχι όταν αυτές υπηρετούν τον άνθρωπο, διότι, όπως οι πιστοί λαμβάνουν «εντολή» από τον Κύριο να υπηρετήσουν τον συνάνθρωπο, έτσι και οι υπηρέτες της ιατρικής επιστήμης δίνουν όρκο για τον ίδιο ακριβώς σκοπό. Και οι δύο υπηρετούν το Μυστήριο της Ζωής. Και αυτή τους η διακονία είναι σωτηριολογική.

Με την κ. Μαγδαληνή Τσολάκη, νευρολόγο, ψυχίατρο και καθηγήτρια Νευρολογίας της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης


Το βίντεο πλαισιώνει το Αργό Χερουβικό σε ήχο πλ. α’, σε μέλος του αείμνηστου Άρχοντα Πρωτοψάλτη της Μ.τ.Χ.Ε. κ. Θρασύβουλο Στανίτσα.
Ψάλλει η χορωδία του κ. Στανίτσα, με χοράρχη τον ίδιο.
Πηγή: https://youtu.be/pZiRMCWMmiA

Η σχέση ιατρικής επιστήμης και Εκκλησίας – κ. Μαγδαληνή Τσολάκη