«Το μαρτύριο είναι γεγονός της Χάριτος του Παρακλήτου»

Το φαινόμενο των νεομαρτύρων ήταν ένα πολύ συχνό φαινόμενο για την ελληνική πραγματικότητα…

κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, δεκάδες είναι οι γνωστοί και εκατοντάδες -ίσως και χιλιάδες- είναι οι άγνωστοι νεομάρτυρες οι οποίοι απαρνήθηκαν την δυνατότητα που τους δόθηκε σε μια «ζωή» μέσα στο Ισλάμ και δέχθηκαν το μαρτύριο, γνωρίζοντας ότι μέσω αυτού θα οδηγούνταν στην αιώνιο ζωή.

Πλούσιοι άνθρωποι σαν την Αγία Φιλοθέη (που παράτησε κάθε εγκόσμιο και μόνασε και μαρτύρησε στο όνομα του Χριστού), φτωχοί και απλοί άνθρωποι σαν τον Άγιο Μιχαήλ Πακνανά ο οποίος σαν απλός κηπουρός μαρτύρησε στο όνομα της πίστης του αλλά ακόμα και ο Άγιος Γρηγόριος που σαν Πατριάρχης δεν γλύτωσε από μαρτυρικό θάνατο. Κοινό γνώρισμά τους δεν ήταν άλλο από τον θείο έρωτα και τον πόθο για τον Νυμφίο Χριστό.

Ας κλίνουμε το γόνυ, λοιπόν, στους αγίους αυτούς μάρτυρες και ας παραδειγματιστούμε από την αγάπη τους και από τη μαρτυρική πίστη τους. Σε αυτήν την πίστη καλούμαστε κι εμείς σήμερα να μετέχουμε, με τίμημα όχι τον θάνατό μας, αλλά την ίδια μας τη ζωή.

Με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέα


Το βίντεο πλαισιώνουν τα Αργά Ευλογητάρια σε ήχο πλ.α’
Ψάλλουν ο Άρχων Πρωτοψάλτης της Μ.τ.Χ.Ε. κ. Παναγιώτης Νεοχωρίτης και ο Άρχων Λαμπαδάριος της Μ.τ.Χ.Ε. κ. Στυλιανός Φλοίκος
Πηγή: https://youtu.be/gZzX3rLC0r4

«Το μαρτύριο είναι γεγονός της Χάριτος του Παρακλήτου» – Σεβασμιώτατος Μητρ. Αρκαλοχωρίου κ. Ανδρέας