Η αγιοκατάταξη του Αγίου Αναστασίου του Γορδίου

Ο Άγιος Αναστάσιος ο Γόρδιος…

γεννήθηκε το 1654 στο χωριό Βραγγιανά της οροσειράς των Αγράφων, δηλαδή κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Διδάχθηκε από τον Άγιο Ευγένιο τον Αιτωλό τον λόγο του Ευαγγελίου. Σπουδασμένος την ιατρική επιστήμη στην Ιταλία, καθώς επίσης και την αρχαία ελληνική και λατινική γραμματεία, κάτι που τον κατέστησε έναν λόγιο της εποχής, όχι μόνο για τα ελληνικά αλλά και για τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Αφού επέστρεψε στην ιδιαίτερη πατρίδα του, δίδαξε για πολλά έτη την επιστήμη του αλλά κυρίως τον ευαγγελικό λόγο στο Αγιοπνευματικό Πανεπιστήμιο των Μεγάλων Βραγγιανών καθώς και στις γύρω περιοχές των Αγράφων και της Ευρυτανίας. Από τον λόγο του δεν έλειψε το πνεύμα του Ξεσηκωμού και της ελευθερίας του γένους, προσπαθώντας μέσα από την παιδεία να ξεσηκώσει το πνεύμα του ελληνισμού.

Εκοιμήθη εν ειρήνη το 1729, μέχρι το τέλος μέγας Διδάσκαλος του Έθνους και πάντοτε κήρυκας του Ευαγγελίου. Η Εκκλησία μας τιμά την μνήμη του την εβδόμη του Ιουνίου εκάστου έτους, έπειτα και από την επίσημη αγιοποίησή του το 2021.

Με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καρπενησίου κ. Γεώργιο.


Το βίντεο πλαισιώνει ο Ύμνος των Τριών Παίδων «Τόν Κύριον ὑμνείτε…» σε ήχο α’.
Ψάλλει ο Χορός Ψαλτών Πρεβέζης “Chorus Nicopolitanus” με χοράρχη τον κ. Νεκτάριο Θάνο.
Πηγή: https://youtu.be/TPErxsoyk4o

Η αγιοκατάταξη του Αγίου Αναστασίου του Γορδίου –
Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρπενησίου κ. Γεώργιος