Ο Άγιος των λεπρών • Ευμένιος Σαριδάκης

Ο Άγιος Ευμένιος Σαριδάκης…

αποτελεί ένα σύγχρονο άγιο, ο οποίος με μεγάλη χαρά και αγάπη προς τον Θεό και τον άνθρωπο, κήρυξε τον πραγματικό βίο εν Χριστώ. Ο ίδιος, γόνος πτωχής οικογένειας από την Κρήτη, από νεαρή ηλικία ενδιαφέρθηκε για τον μοναχικό βίο, τον επέλεξε από την ηλικία των 17 ετών. Πάντοτε άγρυπνος και προσευχόμενος μέχρι και την κοίμηση του, ο γέροντας υπήρξε τρανό παράδειγμα πίστεως και πραγματικού μοναχικού πνεύματος.

Επλήγη από την λέπρα, η οποία όμως δεν άφησε καμία παραμόρφωση στο σώμα του Αγίου, παρά την σοβαρότητα της την εποχή εκείνη. Ο Άγιος ανέρρωσε επιτυχώς όμως επέλεξε να ζήσει κοντά στους λεπρούς συνανθρώπους του και το εκκλησάκι των Αγίων Αναργύρων στο οποίο καθημερινά τελούσε τις ακολουθίες. Η κοίμησή του τον βρήκε σε δύσκολη κατάσταση υγείας, με τον ίδιο να κουβαλάει πολλά προβλήματα υγείας. Έπειτα από νοσηλεία ενός μηνός, εκοιμήθη στις 23 Μαΐου του 1999, ενώ η Εξόδιος ακολουθία του τελέστηκε στο εκκλησάκι των Αγίων Αναργύρων το οποίο τόσο ένθερμα υπηρέτησε σε όλο του τον βίο, ενώ ενταφιάστηκε στην ιδιαίτερη πατρίδα του στην Κρήτη.

Ο Άγιος Ευμένιος αποτελεί ένα λαμπρό παράδειγμα για όλους εμάς, να ψάχνουμε και να προσεγγίσουμε την αγιότητα και την πραγματική ζωή εν Χριστώ μέσα από τις μικρές χαρές της ζωής και την ομορφιά της αγάπης προς τον συνάνθρωπο. Φέτος είναι η πρώτη εορτή της μνήμης του έπειτα από την αγιοκατάταξή του.

Με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Προικοννήσου κ. Ιωσήφ


Το βίντεο πλαισιώνει το Ιδιόμελο των Αίνων της Κυριακής της Τυρινής «Τό στάδιον τῶν ἀρετῶν» σε ήχο πλ. α’.
Ψάλλει ο Άρχων Πρωτοψάλτης της Μ.τ.Χ.Ε. κ. Παναγιώτης Νεοχωρίτης.
Πηγή: https://youtu.be/13T__lUN0_I

Ο Άγιος των λεπρών • Ευμένιος Σαριδάκης