Η ακολουθία των Προηγιασμένων Δώρων

Κατά της διάρκεια της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, στις νηστίσιμες ημέρες της εβδομάδας, δεν τελείται η Θεία Λειτουργία κατά την κανονική της τάξη. Ο πένθιμος χαρακτήρας της περιόδου αυτής δεν συνάδει με το αναστάσιμο βίωμα της Θείας Ευχαριστίας, με το βίωμα, δηλαδή, των εσχάτων.

Για αυτό το λόγο, και για να μην απέχουν οι πιστοί από το ζωηφόρο Σώμα κι Αίμα του Κυρίου, η Εκκλησία μας έχει καθιερώσει την ακολουθία των Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων. Πρόκειται, ουσιαστικά, για την ακολουθία του εσπερινού, κατά την οποία εισάγεται η Μετάληψη των Τιμίων Δώρων που έχουν, ήδη, μεταβληθεί σε Σώμα κι Αίμα Χριστού κατά την Θεία Λειτουργία της Κυριακής.

Με τους ιδιαίτερους ψαλμούς της, τις ευχές που αναγιγνώσκονται και τον κατανυκτικό της χαρακτήρα, η ακολουθία αυτή αποτελεί μέρος της πνευματικής εγρήγορσης και προετοιμασίας του πιστού, όπως και όλη η περίοδος της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, για τη Μεγάλη Εβδομάδα, το Πάθος, την Σταύρωση και την Ανάσταση του Κυρίου μας.

Με τον π. Χερουβείμ Τσίνογλου, ιεροκήρυκα της Ι.Μ. Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας


Το βίντεο πλαισιώνει ο ύμνος «Νῦν αἵ δυνάμεις…» σε ήχο πλ. β’ που ψάλλεται αντί του συνήθους Χερουβικού κατά τις Θείες Λειτουργίες των Προηγιασμένων Δώρων
Ψάλλει ο Άρχων Πρωτοψάλτης της Μ.Τ.Χ.Ε. κ. Παναγιώτης Νεοχωρίτης
Πηγή: https://youtu.be/J2JH7RTsxzk

Η ακολουθία των Προηγιασμένων Δώρων – π. Χερουβείμ Τσίνογλου