Η παραβολή του Ασώτου – π. Άγγελος Ανθόπουλος

Στο Ευαγγέλιο της δευτέρας Κυριακής του Τριωδίου, η Εκκλησία μας θυμάται μια από τις πάμπολλες παραβολές τις οποίες ο Κύριος μετέφερε σύμφωνα με το Ευαγγέλιο. Είναι πασίγνωστη η παραβολή αυτή και η βαρύτητα του νοήματός της πρέπει να μένει πάντα στο μυαλό μας. Ο πατέρας που υπομονετικά περιμένει τον χαμένο του υιό, ο αδελφός ο οποίος ζητά εξηγήσεις για την καθαυτόν “άδικη” συμπεριφορά του πατέρα του, και ο Άσωτος, που μετανοώντας για την κακή του κρίση, επιστρέφει στον πατέρα του ζητώντας συγχώρεση, την οποία ο πατέρας ήδη του έχει χαρίσει.

Είναι γνωστές οι σημασίες αυτών των προσώπων. Οι άνθρωποι, όλοι εμείς, αποτελούμε ταυτόχρονα και ασώτους και αδελφούς. Άσωτοι διότι θα απομακρυνθούμε από τον πατέρα, γιατί θα αποστραφούμε από αυτόν και μέσα στην εγωιστική μας φύση θα νομίσουμε ότι μπορούμε να ζήσουμε μακριά από αυτόν. Αλλά αυτός θα περιμένει υπομονετικά και με αγάπη, όπως περίμενε και τον υιό στην παραβολή. Αλλά δεν πρέπει να γίνουμε και σαν τον αδελφό του ασώτου, που ζητάει από τον πατέρα εξηγήσεις για την ίση αγάπη που προσφέρει. Πρέπει να γίνουμε πιστοί υιοί του πατέρα, για να είναι κάθε μέρα εορτή, όπως αυτή που έκανε ο πατέρας για τον άσωτο, γιατί ενώ ο άσωτος “νεκρὸς ἦν καὶ ἀνέζησε, καὶ ἀπολωλὼς ἦν καὶ εὑρέθη”, εμείς έχουμε την δυνατότητα να είμαστε κάθε μέρα ζωντανοί μέσα στην Εκκλησία του Χριστού.

Με τον π. Άγγελο Ανθόπουλο, Πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητροπόλεως Περιστερίου


Το βίντεο πλαισιώνει το Δοξαστικό των Αίνων της Κυριακής του Ασώτου “Πάτερ ἀγαθέ…” του Πέτρου Πελοποννησίου σε ήχο πλ. β’ Ψάλλουν οι Πατέρες του Κελιού Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Σκήτης Κουτλουμουσίου
Πηγή: https://youtu.be/r4nlRH4tc1A

Η παραβολή του Ασώτου – π. Άγγελος Ανθόπουλος