Η παραβολή του Τελώνου και του Φαρισαίου

Το Τριώδιο ανοίγει με μια από τις πιο γνωστές από τις πολλές παραβολές του Κυρίου, με τις οποίες θέλησε με τρόπο αλληγορικό να μας δείξει τον τρόπο με τον οποίο πρέπει εμείς οι άνθρωποι να βιώσουμε τις σχέσεις μας με τον Θεό και τους συνανθρώπους, για να γίνουμε όντως μέλη του Σώματος του Χριστού.

Την πρώτη Κυριακή του Τριωδίου, η Εκκλησία μας αναγιγνώσκει το ευαγγελικό απόσπασμα της παραβολής του Τελώνου και του Φαρισαίου, δύο ανθρώπων που πήγαν στον ναό για να προσευχηθούν. Ο Φαρισαίος, έχοντας γνώση της θέσης του, με έπαρση και έντονο το αίσθημα επιδεκτικότητας, στέκεται στο κέντρο του ναού όπου ευχαριστεί τον Θεό που τον έχει καταστήσει έναν ενάρετο και δίκαιο άνθρωπο.

Ο Τελώνης, από την άλλη, ένας εφοριακός για την δικιά μας εποχή, έχοντας αίσθηση της αμαρτίας του, προσευχόταν ταπεινά σε μια γωνία, παρακαλώντας τον Θεό να τον σπλαχνισθεί. Όπως ο “πτωχός τω πνεύματι” θα είναι “μακάριος” έτσι και ο ταπεινός θα υψωθεί, όπως μας λέει και ο ίδιος ο Χριστός στο ευαγγελικό αυτό απόσπασμα: “ὅτι πᾶς ὁ ὑψῶν ἑαυτὸν ταπεινωθήσεται, ὁ δὲ ταπεινῶν ἑαυτὸν ὑψωθήσεται”.

Με τον π. Δανιήλ Ψωΐνο, προϊστάμενο του Ιερού Καθεδρικού Ναού Αγίας Τριάδος Πειραιώς


Το βίντεο πλαισιώνει το Τροπάριο “Τῆς μετανοίας ἄνοιξόν…” σε ήχο πλ. δ΄
Ψάλλει ο χορός της Ιερά Μονής Σίμωνος Πέτρας
Πηγή: https://youtu.be/hHM5T2QG5KM

Η παραβολή του Τελώνου και του Φαρισαίου – π. Δανιήλ Ψωΐνος