«Παιδίον νέον» – Οίκοι και Εφύμνια της Ακολουθίας της Τριθέκτης

«Παιδίον νέον» - Οίκοι και Εφύμνια της Ακολουθίας της Τριθέκτης - Λειτουργικά κείμενα - Λατρευτική ζωή - Απαρχή

Οι Οίκοι και τα Εφύμνια της Ασματικής Ακολουθίας της Τριθέκτης Ώρας των Χριστουγέννων. Η Ακολουθία της Τριθέκτης, όπως συντάχθηκε από τον ομότιμο καθηγητή κ. Γρηγόριο Στάθη τελέστηκε την 17η Δεκεμβρίου του 2021 στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Αθηνών «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου» στο πλαίσιο διεξαγωγής του Η’ Διεθνούς Συνεδρίου Βυζαντινής Μουσικολογίας.
«Ἄρχων τῶν Κοντακίων» ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωρεών και Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος κ. Φιλόθεος Τα Εφύμνια ψάλλονται αντιφωνικά από τον χορό «Ἐνήχημα», με χοράρχη τον κ. Σωτήρη Κουτσούρη και από τον χορό «Ἐν Ψαλμοῖς» με χοράρχη τον κ. Σωτήρη Γεντή.

Ολόκληρη την ακολουθία της Τριθέκτης όπως τελέστηκε την 17η Δεκεμβρίου 2021 μπορείτε να βρείτε εδώ: https://youtu.be/-0PWpo40gGo

Λίγα λόγια για την ακολουθία της Τριθέκτης:

Πρόκειται για Ακολουθία του Ενοριακού – Ασματικού Τυπικού, η οποία ετελείτο τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή στην Αγία Σοφία Κωνσταντινουπόλεως έως το 1204 και στην Αγία Σοφία Θεσσαλονίκης έως την εποχή του Αγίου Συμεών Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης, ο οποίος υπήρξε και ο μεταρρυθμιστής του Ασματικού Τυπικού.

Η ονομασία αυτής της σύντομης Ακολουθίας προέρχεται από την ώρα κατά την οποία ετελείτο, μεταξύ δηλαδή της τρίτης και της έκτης ώρας της ημέρας, της σημερινής ενάτης μέχρι δωδεκάτης μεσημβρινής περίπου. Η δομή της είναι ανάλογη με το πρώτο μέρος της Θείας Λειτουργίας έως τα κατηχούμενα και τις ευχές των πιστών.

Ήταν, όπως σημειώνει ο μακαριστός καθηγητής Ιωάννης Φουντούλης, ο οποίος πρώτος εξέδωσε για λειτουργική χρήση αυτή την Ακολουθία, «ένα υποκατάστατο της Θείας Λειτουργίας, μία Λειτουργία χωρίς Λειτουργία, χωρίς την προσφορά των δώρων και την τέλεση του μυστηρίου». Στην Κωνσταντινούπολη διατηρούταν μέχρι την άλωση της πόλης από τους Φράγκους (1204) και στην Αγία Σοφία Θεσσαλονίκης μέχρι την άλωση της Θεσσαλονίκης από τους Τούρκους (1430).

«Παιδίον νέον» – Οίκοι και Εφύμνια της Ακολουθίας της Τριθέκτης