«Ἐκ τῆς ρίζης Ἰεσσαὶ…» – Αφιέρωμα στη Γέννηση του Θεανθρώπου

You are currently viewing «Ἐκ τῆς ρίζης Ἰεσσαὶ…» – Αφιέρωμα στη Γέννηση του Θεανθρώπου
Εκ της ρίζης Ιεσσαί - Αφιέρωμα στα Χριστούγεννα - Απαρχή - Θεολογία

Χριστός γεννάται δοξάσατε· Χριστός εξ ουρανών, απαντήσατε· Χριστός επί γης, υψώθητε. Άσατε τω Κυρίω πάσα η γη, και εν ευφροσύνη, ανυμνήσατε λαοί, ότι δεδόξασται. Ράβδος εκ της ρίζης Ιεσσαί…

Ο άνθρωπος αμέσως μετά την πτώση του, γνώρισε τις πικρές συνέπειες του θανάτου. Κάθε πρόβλημα του ανθρώπου, κάθε δυσκολία, στο βάθος της κρύβει τον τρόμο του ανθρώπου απέναντι σε αυτόν τον ανίκητο εχθρό. Όμως ο Χριστός δεν εγκαταλείπει το πλάσμα του. Αποφασίζει να προσλάβει την πληγωμένη ανθρώπινη φύση και να την αναστήσει, να την αφθαρτίσει.

Έτσι, ο άναρχος, ο προαιώνιος, ο άκτιστος Θεός γίνεται ένα με το κτίσμα Του. Προσλαμβάνει ανθρώπινη σάρκα και ψυχή και ενώνει την ανθρωπότητα με τη θεότητα. Με αυτόν τον τρόπο, νικάται οριστικά ο θάνατος και ο άνθρωπος ανοίγεται ενώπιον της βασιλείας του Θεού.

Η Εκκλησία, ως Σώμα του Χριστού, μετέχει σε αυτήν τη νίκη του θανάτου. Είναι η ίδια η βασιλεία του Θεού επί της γης. Μας χαρίζει αυτήν την εμπειρία μέσω της Θείας Ευχαριστίας και των ακολουθιών. Πρέπει όμως κι εμείς να αποφασίσουμε να μετάσχουμε σε αυτήν τη δωρεά, πρέπει, όπως ο Αδάμ στην εικόνα της Αναστάσεως, να απλώσουμε το χέρι μας, για να το πιάσει ο Χριστός και να μας τραβήξει έξω από τον τάφο.


«Ἐκ τῆς ῥίζης Ἰεσσαὶ…» – Μία παραγωγή του ιστοτόπου «Απαρχή»
Με τους π. Μιλτιάδη Ζέρβα και π. Ιωσήφ Κουτσούρη
Ψάλλει κλιμάκιο του βυζαντινού χορού «Ενήχημα»