Ο χορός «Ενήχημα» στο Η’ Διεθνές Μουσικολογικό Ψαλτικό Συνέδριο

Η' Διεθνές Μουσικολογικό Ψαλτικό Συνέδριο - Επικαιρότητα - Επ' αφορμή - Απαρχή

«Ἡ μουσικὴ τυπογραφία τῆς Ψαλτικῆς Τέχνης· 200στὴ ἐπέτειος: 1820/21–2021».

Στο πλαίσιο του εν λόγω συνεδρίου, ο ψαλτικός χορός “Ενήχημα”, αποτελούμενος από τους μαθητές και δασκάλους της ομώνυμης Σχολής, με χοράρχη τον κ. Σωτήριο Κουτσούρη, θα έχει την ιδιαίτερη τιμή να ψάλλει μαζί με τον χορό “Εν Ψαλμοίς”, με χοράρχη τον κ. Σωτήριο Γεντή, την ακολουθία της ΤΡΙΘΕΚΤΗΣ.

Η ακολουθία θα τελεστεί την Παρασκευή 17/12 και ώρα 7:30 μ.μ. στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών χοροστατούντος του θεοφιλεστάτου επισκόπου Ωρεών κ. Φιλοθέου. Επίσης, θα υπάρξει ζωντανή αναμετάδοση της ακολουθίας στο κανάλι μας στο youtube.

Λίγα λόγια για την ακολουθία της Τριθέκτης

Πρόκειται για Ακολουθία του Ενοριακού – Ασματικού Τυπικού, η οποία ετελείτο τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή στην Αγία Σοφία Κωνσταντινουπόλεως έως το 1204 και στην Αγία Σοφία Θεσσαλονίκης έως την εποχή του Αγίου Συμεών Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης, ο οποίος υπήρξε και ο μεταρρυθμιστής του Ασματικού Τυπικού.

Η ονομασία αυτής της σύντομης Ακολουθίας προέρχεται από την ώρα κατά την οποία ετελείτο, μεταξύ δηλαδή της τρίτης και της έκτης ώρας της ημέρας, της σημερινής ενάτης μέχρι δωδεκάτης μεσημβρινής περίπου. Η δομή της είναι ανάλογη με το πρώτο μέρος της Θείας Λειτουργίας έως τα κατηχούμενα και τις ευχές των πιστών.

Ήταν, όπως σημειώνει ο μακαριστός καθηγητής Ιωάννης Φουντούλης, ο οποίος πρώτος εξέδωσε για λειτουργική χρήση αυτή την Ακολουθία, «ένα υποκατάστατο της Θείας Λειτουργίας, μία Λειτουργία χωρίς Λειτουργία, χωρίς την προσφορά των δώρων και την τέλεση του μυστηρίου». Στην Κωνσταντινούπολη διατηρούταν μέχρι την άλωση της πόλης από τους Φράγκους (1204) και στην Αγία Σοφία Θεσσαλονίκης μέχρι την άλωση της Θεσσαλονίκης από τους Τούρκους (1430).

Πατώντας εδώ μπορείτε να βρείτε το πρόγραμμα του συνεδρίου μαζί με τις απογευματινές εκδηλώσεις και ακολουθίες που θα τελεστούν στα πλαίσια του Συνεδρίου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Αθηνών.

Σας περιμένουμε όλους να συμμετέχετε στην μοναδική αυτή ακολουθία του ενοριακού – ασματικού τυπικού, η οποία θα αποτελέσει μια ιδιαίτερη λατρευτική ευκαιρία εν όψει της μεγάλης εορτής των Χριστουγέννων.