Το Οικουμενικό Πατριαρχείο σήμερα και η ανάγκη για συνοδικότητα

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης λειτουργεί ακόμη και σήμερα, με τις παρούσες συνθήκες στην Πόλη να είναι δυσχερείς, ως ένα κέντρο ενότητας μεταξύ των ορθόδοξων εκκλησιών του κόσμου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι προσπαθεί να κυριαρχήσει έναντι των υπόλοιπων αυτοδιοικούμενων πατριαρχείων. Ο ρόλος του Οικουμενικού Πατριάρχη είναι να διατηρεί ένα ευνοϊκό κλίμα συνοδικού διαλόγου, όπου όλες οι απόψεις ακούγονται και οι όποιες αποφάσεις για θέματα που προκύπτουν λαμβάνονται από κοινού. Αυτός είναι ο τρόπος που λειτουργούσε πάντα η ορθόδοξη εκκλησία.

Με τον Κάλλιστο Ware, Μητροπολίτη Διοκλείας


Ο Κάλλιστος Γουέαρ γεννήθηκε στο Μπαθ, Σόμερσετ, της Αγγλίας το 1934. Ήταν λαϊκός Αγγλικανός μέχρι το 1958 οπότε σε ηλικία 24 ετών, βαπτίσθηκε Ορθόδοξος Χριστιανός και έγινε δεκτός στην Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας.

Αφού ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στο Westminster School του Λονδίνου, σπούδασε φιλολογία και θεολογία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όπου έλαβε πτυχίο και μεταπτυχιακό με τη διάκριση First Class Honours και τελικά το 1965 το διδακτορικό με θέμα τα Ασκητικά έργα του Μάρκου του Ερημίτη. Το 1959 – 1960 διδάσκει ως Jane Eliza Procter Visiting Fellow στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον και το 1966 εκλέγεται και διορίζεται Spalding Lecturer in Eastern Orthodox Studies στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, μέχρι το 2001, διδάσκοντας κλασική και βυζαντινή φιλοσοφία και Ορθόδοξη θεολογία.


Μουσική: https://www.youtube.com/watch?v=UKSOVUVSfiA