Ο φονταμενταλισμός του κοσμικού κράτους

Είναι πλέον γεγονός ότι τα σύγχρονα κράτη βαδίζουν ολοένα και πιο βαθιά σε έναν νέου είδους φονταμενταλισμό: αυτόν του κοσμικού κράτους. Η εκκοσμίκευση απλώνεται σε όλη τη ζωή του σύγχρονου ανθρώπου και η εφαρμογή της τηρείται με θρησκευτική ευλάβεια. Έχοντας λάβει η εκκοσμίκευση και η αντιεκκλησιαστικότητα τον ρόλο της θρησκείας, φιλοδοξούν να καταργήσουν κάθε έννοια μεταφυσικής ηθικής που να πηγάζει έξωθεν του κόσμου τούτου.

Για τον σύγχρονο άνθρωπο που βυθίζεται στην φθορά, όλα φαίνεται να ξεκινούν και να τελειώνουν στο παροδικό, το πεπερασμένο και το επικείμενο. Καμία αναφορά πλέον δεν υπάρχει στο αιώνιο, το άπειρο και το άκτιστο.

Με τον H. Tristram Engelhardt


Ο H. Tristram Engelhardt ήταν ένας σπουδαίος Αμερικανός φιλόσοφος, με διδακτορικό στη φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Τέξας και στην Ιατρική στο Tulane University. Διετέλεσε καθηγητής Φιλοσοφίας στο Rice University στο Τέξας, εξειδικευμένος στην ιστορία της φιλοσοφικής ιατρικής και της βιοηθικής. Επίσης, ήταν επίτιμος καθηγητής στο Baylor College of Medicine, αλλά και μέλος του Baylor Center for Medical Ethics and Health Policy. Ήταν παλαιότερα το κεντρικό πρόσωπο του επιστημονικού περιοδικού Ιατρικής και Φιλοσοφίας και της Χριστιανικής Βιοηθικής.

Ο Engelhardt μεγάλωσε σε ρωμαιοκαθολική οικογένεια, αλλά το 1991 βαπτίστηκε Χριστιανός Ορθόδοξος. Το 2018, πέθανε σε ηλικία 77 ετών. Η συμβολή του στη Χριστιανική Βιοηθική και τα προβλήματα που ανακύπτουν σχετικά με αυτήν τον 21ο αιώνα ήταν καθοριστική. Χαρακτηριστικότερο ίσως από τα βιβλία του θεωρείται το «Μετά Θεόν: Ηθική και Βιοηθική στον αιώνα της εκκοσμίκευσης».


Μουσική: https://www.youtube.com/watch?v=UKSOVUVSfiA