Ο κρυμμένος θησαυρός της Ορθοδοξίας

Η ορθόδοξη πίστη αποτελεί έναν “κρυμμένο θησαυρό” άγνωστο για πολλούς ανθρώπους, οι οποίοι δεν έχουν γνωρίσει ποτέ ούτε αυτήν ούτε το βίωμα που φέρει. Εμείς, ως ορθόδοξοι Χριστιανοί που έχουμε ζήσει την αλήθεια της ορθοδοξίας, καλούμαστε καθημερινά να μεταφέρουμε στους γύρω μας το βίωμα αυτό, να αρχίζουμε να αποκαλύπτουμε κομμάτια αυτού του θησαυρού.

Δεν θα πρέπει ποτέ όμως να νιώσουμε πως εμείς έχουμε ανακαλύψει αυτόν τον θησαυρό πλήρως, πως έχουμε βρει την αλήθεια, διότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να αποστρατήσουμε. Ακόμη και ο Απόστολος Παύλος, που είχε γνωρίσει τον Χριστό, είχε τον φόβο μήπως χάσει την πίστη του και προσευχόταν να μη συμβεί κάτι τέτοιο. Πολύ περισσότερο εμείς, λοιπόν, πρέπει να είμαστε ταπεινοί και να έχουμε επίγνωση πως δεν έχουμε σε καμμία περίπτωση σωθεί με το να είμαστε Χριστιανοί, αλλά πως “Με την χάρη του Θεού, ελπίζουμε πως σωζόμαστε”.

Με τον Κάλλιστο Ware, Μητροπολίτη Διοκλείας


Ο Κάλλιστος Γουέαρ γεννήθηκε στο Μπαθ, Σόμερσετ, της Αγγλίας το 1934. Ήταν λαϊκός Αγγλικανός μέχρι το 1958 οπότε σε ηλικία 24 ετών, βαπτίσθηκε Ορθόδοξος Χριστιανός και έγινε δεκτός στην Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας.

Αφού ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στο Westminster School του Λονδίνου, σπούδασε φιλολογία και θεολογία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όπου έλαβε πτυχίο και μεταπτυχιακό με τη διάκριση First Class Honours και τελικά το 1965 το διδακτορικό με θέμα τα Ασκητικά έργα του Μάρκου του Ερημίτη. Το 1959 – 1960 διδάσκει ως Jane Eliza Procter Visiting Fellow στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον και το 1966 εκλέγεται και διορίζεται Spalding Lecturer in Eastern Orthodox Studies στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, μέχρι το 2001, διδάσκοντας κλασική και βυζαντινή φιλοσοφία και Ορθόδοξη θεολογία.


Μουσική: https://www.youtube.com/watch?v=UKSOVUVSfiA