Έρχου και ίδε – Η ορθόδοξη πορεία

Η Εκκλησία μας καλεί τον καθένα από εμάς στη μετάνοια, η οποία ξεκινά με το βάπτισμα και θα ολοκληρωθεί στα Έσχατα. Στόχος καθενός από εμάς είναι η Βασιλεία των Ουρανών. Ωστόσο, πρόκειται για μια δύσκολη, κοπιαστική πορεία. Ο κόσμος γύρω μας προσπαθεί να μας αποπροσανατολίσει με τον καρπό της ηδονής και της οδύνης. Όμως αυτός που ακολουθεί τελικά τον δρόμο αυτόν, έχει μέσα του την αληθινή ειρήνη, τη χαρά, την ηρεμία. Αυτά τα στοιχεία κατακλύζουν τη ζωή του αγωνιζόμενου.

Φυσικά δεν πρόκειται για μια πορεία ατομική. Πρόκειται για την αληθινή ένταξη στο σώμα της Εκκλησίας, μέσα από την αγαπητική σχέση με τον συνάνθρωπό μας, τα μυστήρια και μέσα από ανθρώπους που μας καθοδηγούν και μας υποδεικνύουν τον Χριστό, δηλαδή τους πνευματικούς.

Το “έρχου και ίδε” που είπε ο Φίλιππος στον Ναθαναήλ κρύβει μέσα του την έννοια της γνώσης, της γνωριμίας με τον Θεό, η οποία δεν είναι διανοητική, αλλά βιωματική και εμπειρική. Μέσα από την προσευχή και τα μυστήρια της Εκκλησίας, αλλά κυρίως μέσα από τη μετοχή μας στη Θεία Ευχαριστία μπορούμε να γνωρίσουμε τον Θεό και να γίνουμε ένα μαζί Του.

Με τον π. Ευάγγελο Μαρκαντώνη


Μουσική: https://www.youtube.com/watch?v=UKSOVUVSfiA