Η ανάγκη για συγχώρεση και ελεημοσύνη – Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος

Η ανάγκη συγχώρεσης και ελεημοσύνης - Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος - Πατερικός λόγος - Απαρχή - Θεολογία

Αφού ακούσαμε όλα αυτά, ας καλύψουμε τα πρόσωπά μας από ντροπή, για το πόσο απομακρυνθήκαμε από Εκείνον τον οποίο έχουμε κληθεί να μιμηθούμε. Ας δούμε την απόστασή μας από τον Χριστό, για να κατηγορήσουμε τους εαυτούς μας, που πολεμάμε αυτούς (τους φτωχούς), για τους οποίους ο Χριστός έδωσε την ψυχή του και που δεν θέλουμε να συμφιλιωθούμε με αυτούς που για να τους συμφιλιώσει δεν δίστασε να σφαγιαστεί. Εκτός αν είναι κι αυτό μια δαπάνη κι ένα χρηματικό έξοδο, όπως προφασίζεσθε για την ελεημοσύνη.

Βάλε με τον νου σου για πόσα είσαι υπεύθυνος και τότε όχι μόνο δεν θα αποφύγεις να συγχωρέσεις αυτούς που σε αδίκησαν, αλλά και θα τρέξεις προς αυτούς που σε έχουν λυπήσει, για να γίνεις εσύ η αφορμή της συγχώρησης, ώστε να βρεις παρηγοριά για τις δικές σου αμαρτίες. Οι απόγονοι των Ελλήνων, ενώ σε τίποτα δεν ήλπιζαν, παρόλα αυτά φιλοσόφησαν άριστα πάνω σε αυτά τα ζητήματα. Και εσύ, που σε αυτό έχεις εναποθέσει τις ελπίδες σου, κρύβεσαι, υπεκφεύγεις και τεμπελιάζεις; Και αυτό το οποίο κάνει ο χρόνος (να θεραπεύει τις διενέξεις), αυτό δεν ανέχεσαι να το κάνεις εσύ πριν από τον χρόνο για χάρη του νόμου του Θεού, αλλά δωρεάν χωρίς να καταβάλεις κάποια προσπάθεια θέλεις να σου σβηστεί το πάθος; Γιατί ούτε αν γίνει αυτό με το πέρασμα του χρόνου θα ωφεληθείς σε τίποτα, αλλά και η τιμωρία θα είναι μεγάλη, γιατί ο χρόνος θα έχει κάνει αυτό που ούτε ο νόμος του Θεού σε έπεισε να το κάνεις εσύ. Αν όμως λες ότι ενοχλείσαι όταν θυμάσαι τις προσβολές εναντίον σου, θυμήσου τι καλό σου συνέβη από εκείνον που σε λύπησε, αλλά και πόσο εσύ έχεις κάνει κακά σε άλλους.

Σου κακομίλησε και σε ντρόπιασε; Βάλε με τον λογισμό σου ότι κι εσύ σε άλλους μίλησες άσχημα. Πώς, λοιπόν, θα λάβεις τη συγγνώμη, την οποία εσύ δεν δίνεις; Δεν είπες κακό λόγο για κανέναν; Άκουσες, όμως, να λένε σε άλλους και το αποδέχτηκες. Αυτό δεν σε καθιστά ανεύθυνο. Θέλεις λοιπόν να μάθεις πόσο καλό κάνει το να μην έχεις μνησικακία και πόσο ευχαριστεί τον Θεό; Τιμωρεί αυτούς που χαίρονται με τη δίκαιη καταδίκη των άλλων. Παρότι καταδικάζονται δίκαια, εσύ δεν πρέπει να χαίρεσαι γι’ αυτό.

Η ανάγκη για συγχώρεση και ελεημοσύνη – Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος
Επιλογή αποσπασμάτων – Απόδοση στη Νεοελληνική: Απαρχή