Η θέση της Eκκλησίας για την ομοφυλοφιλία

Η Εκκλησία σήμερα έρχεται αντιμέτωπη με διάφορα προβλήματα στους κόλπους της, όπως είναι αυτό του γάμου των ομοφυλοφίλων. Η σταθερή άρνηση της Εκκλησίας να αναγνωρίσει τέτοιο είδος ζευγαριού ή να το “ευλογήσει” έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως φονταμενταλιστική.

Ο Dr. Tristram Engelhardt, καθηγητής φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, έχοντας μελετήσει διεξοδικά την πορεία της θεολογίας στη Δύση και στην Ορθόδοξη Ανατολή, εξηγεί ότι η έννοια του “φονταμενταλισμού” δεν είναι τίποτα περισσότερο από την κατηγορία του κοσμικού φρονήματος, των ανθρώπων δηλαδή που δεν πιστεύουν στον Θεό απέναντι στους πιστούς, ότι μένουν προσκολλημένοι στις ρίζες της πίστης τους. Με απλά λόγια, ο “φονταμενταλισμός” είναι ένας τρόπος να μας πει ο κόσμος ότι “παίρνετε πολύ στα σοβαρά τον Θεό σας”.

Όμως, τόσο οι Πατέρες μας όσο και η εμπειρία της Εκκλησίας γνωρίζουν καλά ότι η Αλήθεια είναι αμετάβλητη στο πέρασμα του χρόνου και δεν συνιστά ένα υποκειμενικό γεγονός. Η δημιουργία του ανθρώπου από τον Θεό συνιστά μια αναλλοίωτη στο πέρασμα του χρόνου αλήθεια, όπως και ο διαχωρισμός του ανθρώπου σε άνδρα και γυναίκα.

Η επιμονή της Εκκλησίας στη θέση της απέναντι στην ομοφυλοφιλία δεν συνιστά κάποια παραδοσιοκρατική ή συντηρητική ή ρατσιστική αντίληψη, αλλά συνιστά την επιμονή στην αλήθεια της φύσης του ανθρώπου, την επιμονή στη σωτηριώδη αλήθεια του Ευαγγελίου και στη σωτηριώδη σχέση του Θεού με τον άνθρωπο.

Η επιμονή στην αλήθεια του Χριστιανισμού αποτελεί για τον “κόσμον τούτον” μια εμμονή, όμως για εμάς είναι η αποκάλυψη της αληθινής φύσης μας, η διαρκής υπενθύμιση της αλήθειας των πραγμάτων που αμαυρώθηκε με την πτώση των Πρωτοπλάστων και την είσοδο της αμαρτίας στην ανθρώπινη φύση. Αν η Εκκλησία αφηνόταν στις εκάστοτε κοινωνικές και πολιτικές μεταβολές, ο άνθρωπος θα ήταν καταδικασμένος να ξεχάσει την αληθινή του προέλευση και τον αληθινό του προορισμό.

Με τον Dr. Tristram Engelhardt


Ο H. Tristram Engelhardt ήταν ένας σπουδαίος Αμερικανός φιλόσοφος, με διδακτορικό στη φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Τέξας και στην Ιατρική στο Tulane University. Διετέλεσε καθηγητής Φιλοσοφίας στο Rice University στο Τέξας, εξειδικευμένος στην ιστορία της φιλοσοφικής ιατρικής και της βιοηθικής. Επίσης, ήταν επίτιμος καθηγητής στο Baylor College of Medicine, αλλά και μέλος του Baylor Center for Medical Ethics and Health Policy. Ήταν παλαιότερα το κεντρικό πρόσωπο του επιστημονικού περιοδικού Ιατρικής και Φιλοσοφίας και της Χριστιανικής Βιοηθικής.

Ο Engelhardt μεγάλωσε σε ρωμαιοκαθολική οικογένεια, αλλά το 1991 βαπτίστηκε Χριστιανός Ορθόδοξος. Το 2018, πέθανε σε ηλικία 77 ετών. Η συμβολή του στη Χριστιανική Βιοηθική και τα προβλήματα που ανακύπτουν σχετικά με αυτήν τον 21ο αιώνα ήταν καθοριστική. Χαρακτηριστικότερο ίσως από τα βιβλία του θεωρείται το «Μετά Θεόν: Ηθική και Βιοηθική στον αιώνα της εκκοσμίκευσης».


Μουσική: https://www.youtube.com/watch?v=UKSOVUVSfiA