Η άσκηση της ιατρικής από Χριστιανούς στο εκκοσμικευμένο κράτος

Οι Άγιοι Ανάργυροι αποτελούν κατά κάποιο τρόπο το πρότυπο των σημερινών Χριστιανών ιατρών, οι οποίοι μέσα στο σύγχρονο φονταμενταλιστικό εκκοσμικευμένο κράτος έρχονται αντιμέτωποι με την δίωξη, τον χλευασμό και πολλές φορές την πίεση να ασκήσουν ιατρικές πρακτικές, όπως είναι η έκτρωση, η ευθανασία, η γονιμοποίηση εμβρύου από ομόφυλα ζευγάρια, με τις οποίες έρχεται σε σύγκρουση η Χριστιανική τους ταυτότητα.

Σύντομα, και ειδικότερα όσο η εκκοσμίκευση εντείνεται και τα χριστιανικά θεμέλια των κρατών σβήνουν, η κοσμική «ηθική» που θέλει να ορίζει με πολιτικούς τρόπους το σωστό και το λάθος θα συγκρούεται όλο και περισσότερο με τη Χριστιανική συνείδηση, η οποία αναζητά πάντοτε και μένει στέρεη στο θέλημα του Θεού και στην παρουσία του μέσα στον κόσμο. Έτσι, οδηγούμαστε σταδιακά στην επιλογή ανάμεσα στην ομολογία της πίστεως ή στην απορρόφησή μας από τον κόσμο.

Με τον Dr. Tristram Engelhardt


Ο H. Tristram Engelhardt ήταν ένας σπουδαίος Αμερικανός φιλόσοφος, με διδακτορικό στη φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Τέξας και στην Ιατρική στο Tulane University. Διετέλεσε καθηγητής Φιλοσοφίας στο Rice University στο Τέξας, εξειδικευμένος στην ιστορία της φιλοσοφικής ιατρικής και της βιοηθικής. Επίσης, ήταν επίτιμος καθηγητής στο Baylor College of Medicine, αλλά και μέλος του Baylor Center for Medical Ethics and Health Policy. Ήταν παλαιότερα το κεντρικό πρόσωπο του επιστημονικού περιοδικού Ιατρικής και Φιλοσοφίας και της Χριστιανικής Βιοηθικής.

Ο Engelhardt μεγάλωσε σε ρωμαιοκαθολική οικογένεια, αλλά το 1991 βαπτίστηκε Χριστιανός Ορθόδοξος. Το 2018, πέθανε σε ηλικία 77 ετών. Η συμβολή του στη Χριστιανική Βιοηθική και τα προβλήματα που ανακύπτουν σχετικά με αυτήν τον 21ο αιώνα ήταν καθοριστική. Χαρακτηριστικότερο ίσως από τα βιβλία του θεωρείται το «Μετά Θεόν: Ηθική και Βιοηθική στον αιώνα της εκκοσμίκευσης».


Μουσική: https://www.youtube.com/watch?v=UKSOV…
HELIACHTÍDA – Music by Polis Ensemble