Η σωτηρία ως οδός

Η σωτηρία για τον Χριστιανό δεν είναι ένα στατικό γεγονός που συμβαίνει εφ’ άπαξ. Πάντοτε οι Χριστιανοί παραμένουν σε πορεία σχέσης με τον Χριστό. Αυτή η πορεία πάντοτε προχωρά και πάντοτε βαθαίνει όλο και περισσότερο από δόξα σε δόξα.

Ίσως κάποιες φορές ξεχωρίζουμε μέσα στη ζωή μας κάποιες στιγμές ως πιο σημαντικές από άλλες. Για παράδειγμα τη στιγμή της μεταστροφής μας στον Χριστό. Αλλά ακόμη και αυτή η στιγμή δεν μπορεί να οριστεί ως σωτηρία, αλλά μονάχα ως η αρχή της σωτηρίας.

Με τον Κάλλιστο Ware, Μητροπολίτη Διοκλείας


Ο Κάλλιστος Γουέαρ γεννήθηκε στο Μπαθ, Σόμερσετ, της Αγγλίας το 1934. Ήταν λαϊκός Αγγλικανός μέχρι το 1958 οπότε σε ηλικία 24 ετών, βαπτίσθηκε Ορθόδοξος Χριστιανός και έγινε δεκτός στην Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας.

Αφού ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στο Westminster School του Λονδίνου, σπούδασε φιλολογία και θεολογία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όπου έλαβε πτυχίο και μεταπτυχιακό με τη διάκριση First Class Honours και τελικά το 1965 το διδακτορικό με θέμα τα Ασκητικά έργα του Μάρκου του Ερημίτη. Το 1959 – 1960 διδάσκει ως Jane Eliza Procter Visiting Fellow στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον και το 1966 εκλέγεται και διορίζεται Spalding Lecturer in Eastern Orthodox Studies στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, μέχρι το 2001, διδάσκοντας κλασική και βυζαντινή φιλοσοφία και Ορθόδοξη θεολογία.


Μουσική: https://www.youtube.com/watch?v=UKSOV…
HELIACHTÍDA – Music by Polis Ensemble