Η Πορεία της Ηθικής στον Δυτικό κόσμο με τον Tristram Engelhardt

Ο Χριστός δεν ήρθε να διδάξει φιλοσοφία ή να κάνει κηρύγματα σχετικά με τη βιοηθική, ήρθε για να μας μάθει την αληθινή Αγάπη, την μοναδική πραγματική Αγάπη, ώστε να Τον αγαπήσουμε επιτέλους με όλη μας την καρδιά όπως και τον πλησίον μας, σαν τον εαυτό μας. Κανείς δεν μπορεί να έχει σχολαστικούς κανόνες ή σχολαστικές σοφιστείες απέναντι στον Θεό. Κατά κάποιο τρόπο ο νόμος έχει φτιαχτεί για κανέναν από εμάς. Δεν καλούμαστε να κηρύξουμε φιλοσοφία, καλούμαστε να κηρύξουμε ότι ο Μεσσίας του Ισραήλ, ο Υιός του ζωντανού Θεού έχει έρθει και θα συγχωρήσει τις αμαρτίες μας μόνο αν μετανοήσουμε.

Η Πορεία της Ηθικής στον Δυτικό κόσμο με τον Tristram Engelhardt


Ο H. Tristram Engelhardt ήταν ένας σπουδαίος Αμερικανός φιλόσοφος, με διδακτορικό στη φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Τέξας και στην Ιατρική στο Tulane University. Διετέλεσε καθηγητής Φιλοσοφίας στο Rice University στο Τέξας, εξειδικευμένος στην ιστορία της φιλοσοφικής ιατρικής και της βιοηθικής. Επίσης, ήταν επίτιμος καθηγητής στο Baylor College of Medicine, αλλά και μέλος του Baylor Center for Medical Ethics and Health Policy. Ήταν παλαιότερα το κεντρικό πρόσωπο του επιστημονικού περιοδικού Ιατρικής και Φιλοσοφίας και της Χριστιανικής Βιοηθικής.

Ο Engelhardt μεγάλωσε σε ρωμαιοκαθολική οικογένεια, αλλά το 1991 βαπτίστηκε Χριστιανός Ορθόδοξος. Το 2018, πέθανε σε ηλικία 77 ετών. Η συμβολή του στη Χριστιανική Βιοηθική και τα προβλήματα που ανακύπτουν σχετικά με αυτήν τον 21ο αιώνα ήταν καθοριστική. Χαρακτηριστικότερο ίσως από τα βιβλία του θεωρείται το «Μετά Θεόν: Ηθική και Βιοηθική στον αιώνα της εκκοσμίκευσης».


Μουσική: https://www.youtube.com/watch?v=UKSOV…
HELIACHTÍDA – Music by Polis Ensemble