Η ευχή Αγιασμού των υδάτων – Θεοφάνεια

Ευχή Αγιασμού των υδάτων - Θεοφάνεια - Απαρχή - Λειτουργικά κείμενα

Τριάδα υπερούσιε, υπεράγαθε, υπέρθεη, παντοδύναμη, παντεπίσκοπη, αόρατη, ακατάληπτη, δημιουργέ των νοητών ουσιών και των λογικών φύσεων, Εσύ που είσαι η έμφυτη αγαθότητα, το φως το απρόσιτο, αυτό που φωτίζει κάθε άνθρωπο που έρχεται στον κόσμο, λάμψε και σ’ εμένα τον ανάξιο δούλο σου, φώτισε τα μάτια του μυαλού μου, για να τολμήσω να υμνήσω την αμέτρητη ευεργεσία και δύναμη.

Δέξου τη δέηση μου για χάρη του λαού που βρίσκεται εδώ και τα δικά μου ολισθήματα ας μην εμποδίσουν το Πνεύμα σου το Άγιο να κατέλθει, αλλά συγχώρεσέ με που αδιάκριτα συνέχεια σε επικαλούμαι και κάνω το ίδιο και τώρα λέγοντάς σου: «Δοξάζουμε εσένα υπεράγαθε, δέσποτα φιλάνθρωπε, παντοκράτωρ, προαιώνιε βασιλέα. Δοξάζουμε Εσένα τον κτίστη και δημιουργό των πάντων.

Εσένα δοξάζουμε, τον Υιό του Θεού τον μονογενή, που γεννήθηκε από μητέρα χωρίς πατέρα και από πατέρα δίχως μητέρα.

Στην προηγούμενη εορτή σε είδαμε νήπιο, ενώ στη σημερινή σε βλέπουμε τέλειο, εσένα που φανερώθηκες σε μας από τον τέλειο Θεό.

Σήμερα είναι η ημέρα της γιορτής μας, ο χορός των Αγίων μας καλεί και οι Άγγελοι γιορτάζουν μαζί μας. Σήμερα, η χάρη του Αγίου Πνεύματος εν είδει περιστεράς σκήνωσε στα ύδατα. Σήμερα, ανέτειλε ο άδυτος ήλιος και ο κόσμος από το φως του Κυρίου έλαμψε. Σήμερα, η σελήνη με τις λαμπρές της ακτίνες μοιράζεται τη λάμψη του Κυρίου.

Σήμερα, οι φωτεινοί αστέρες με το Κάλλος Εκείνου στολίζουν την οικουμένη. Σήμερα, οι νεφέλες δροσίζουν την ανθρωπότητα με τη βροχή της ουράνιας δικαιοσύνης. Σήμερα, ο άκτιστος Θεός με τη θέλησή του εναποθέτει το κεφάλι του στα χέρια του ίδιου του δημιουργήματός του.

Σήμερα, ο Προφήτης και Πρόδρομος πλησιάζει τον Δεσπότη, αλλά στέκεται με τρόμο μπροστά στη θεία συγκατάβαση. Σήμερα, τα νερά του Ιορδάνη μεταμορφώνονται σε ιαματικά από την παρουσία του Κυρίου. Σήμερα, με κρυφούς αγωγούς, δροσίζεται ολάκερη η κτίση.

Σήμερα, στα νερά του Ιορδάνη τα πταίσματα των ανθρώπων διαλύθηκαν. Σήμερα, ο παράδεισος άνοιξε τις πύλες του για τους ανθρώπους και ο Ήλιος της Δικαιοσύνης ανέτειλε για χάρη μας. Σήμερα, με την παρουσία του Κυρίου, το πικρό νερό του Μωυσή γίνεται γλυκό.

Σήμερα, από τον παλιό μας θρήνο απαλλαχθήκαμε και ως νέος λαός του Ισραήλ οδηγηθήκαμε στη σωτηρία. Σήμερα, το Φως της Γνώσεως ανέτειλε για εμάς και μας λύτρωσε από το σκοτάδι. Σήμερα, η καταχνιά του κόσμου, με την φανέρωση του Θεού, χάθηκε.

Σήμερα, φωτίζεται από ψηλά ολόκληρη η κτίση. Σήμερα, η πλάνη τελείωσε και ο ερχομός του Δεσπότη άνοιξε την οδό της σωτηρίας μας. Σήμερα, τα επάνω με τα κάτω μαζί γιορτάζουν, και τα κάτω με τα επάνω διαλέγονται.

Σήμερα, η ιερή και μεγαλόφωνη πανήγυρις των Ορθοδόξων αγάλλεται. Σήμερα, ο Δεσπότης σπεύδει να βαπτιστεί, για να ανυψώσει τον άνθρωπο. Σήμερα, ο βασιλιάς Θεός υποκλίνεται στον ίδιο του τον ικέτη, για να μας απελευθερώσει από την δουλεία.

Σήμερα, εξαγοράσαμε την βασιλεία των ουρανών, γιατί η βασιλεία του Κυρίου δεν θα γνωρίσει τέλος. Σήμερα, η γη και η θάλασσα μετέχουν στη χαρά του κόσμου και ο κόσμος πλημμύρισε από ευφροσύνη. Σε είδαν, Θεέ μου, τα ύδατα και σε κατάλαβαν, σε αντίκρυσαν τα ύδατα και φοβήθηκαν.

Ο Ιορδάνης στράφηκε προς τα πίσω, μόλις είδε Εσένα, το πυρ της θεότητας, να κατεβαίνεις με σώμα και να εισέρχεσαι στα νερά του.

Στράφηκε προς τα πίσω ο Ιορδάνης αντικρύζοντας το Πνεύμα το Άγιο, εν είδει περιστεράς να κατέρχεται και να σε περιτριγυρίζει.

Ο Ιορδάνης στράφηκε προς τα πίσω, όταν είδε τον αόρατο, όταν είδε τον Κτίστη με σάρκα, όταν είδε τον Δεσπότη να έχει τη μορφή δούλου.

Ο Ιορδάνης στράφηκε προς τα πίσω και τα βουνά σκίρτησαν, μόλις είδαν τον Θεό με σάρκα και οι νεφέλες έβγαλαν βροντερή φωνή, θαυμάζοντας αυτόν που βρισκόταν ανάμεσά τους, το Φως εκ του Φωτός, τον αληθινό Θεό εκ του αληθινού Θεού, γιατί σήμερα βλέπουν δεσποτική πανήγυρη στον Ιορδάνη, καθώς βυθίζεται ο θάνατος που φέρει η παρακοή, το αγκάθι της πλάνης και οι αλυσίδες του Άδη και δωρίζεται στον κόσμο το βάπτισμα της Σωτηρίας».

Γι’ αυτό, κι εγώ ο αμαρτωλός και ανάξιος δούλος σου διηγούμαι τα μεγαλεία των θαυμάτων σου και γεμάτος με δέος και κατάνυξη αναφωνώ:

«Μέγας είσαι Κύριε και θαυμαστά τα έργα σου και κανένας λόγος δεν είναι αρκετός να υμνήσει τα θαύματά σου».

Γιατί με τη δική σου θέληση από την ανυπαρξία αναδύθηκαν στην ύπαρξη τα σύμπαντα, με τη δική σου δύναμη συγκρατείς την κτίση και με τη δική σου πρόνοια διοικείς τον κόσμο. Εσύ, από τα τέσσερα στοιχεία κατασκεύασες την κτίση και με τέσσερις εποχές στεφάνωσες τον κύκλο του χρόνου. Εσένα τρέμουν όλες οι νοητές δυνάμεις. Εσένα υμνεί ο ήλιος. Εσένα δοξάζει η σελήνη. Εσένα περιβάλλουν τα άστρα. Εσένα υπακούει το φως. Εσένα φοβούνται οι άβυσσοι. Εσένα υπηρετούν τα ύδατα.

Εσύ ξεδίπλωσες τον ουρανό σαν χαλί. Εσύ στερέωσες τη γη πάνω στα νερά. Εσύ έντυσες τη θάλασσα με άμμο. Εσύ εξέπνευσες τους ανέμους, ώστε εμείς να ανασάνουμε. Αγγελικές δυνάμεις λειτουργούν και χοροί Αρχαγγέλων προσκυνούν στο όνομά σου. Τα Χερουβείμ που εποπτεύουν τα πάντα και τα εξαπτέρυγα Σεραφείμ, που σχηματίζουν κύκλο πετώντας γύρω Σου, τώρα καλύπτουν τα πρόσωπά τους με δέος για την απρόσιτη δόξα σου.

Γιατί, Εσύ, αν και είσαι Θεός απέραντος, άναρχος και απερίγραπτος, ήρθες στη γη λαμβάνοντας μορφή δούλου και έγινες όμοιος με τους ανθρώπους.

Γιατί Εσύ, Δέσποτα, δεν άντεχες να βλέπεις από τη σπλαγχνική σου αγάπη τους ανθρώπους να τυραννιούνται από τον διάβολο αλλά ήρθες και μας έσωσες.

Ομολογούμε τη δωρεά σου, κηρύττουμε το έλεός σου, δεν κρύβουμε την ευεργεσία σου: ελευθέρωσες το ανθρώπινο γένος και αγίασες την παρθενική μήτρα με τη γέννησή σου. Ολάκερη η κτίση σε ύμνησε όταν φανερώθηκες.

Γιατί εσύ, ο Θεός μας, φανερώθηκες στη γη και συναναστράφηκες τους ανθρώπους. Εσύ αγίασες τα νερά του Ιορδάνη, στέλνοντας εξ ουρανών το Πανάγιο Πνεύμα σου και συνέτριψες τις κεφαλές των δαιμονίων που φώλιαζαν εκεί.

Εσύ ο ίδιος, λοιπόν, φιλάνθρωπε βασιλιά, επίτρεψε και πάλι το ίδιο, με την κάθοδο του Αγίου σου Πνεύματος και αγίασε αυτό το νερό.

Και δώσε σ’ αυτό το χάρισμα της λύτρωσης, την ευλογία του Ιορδάνη. Κάνε αυτό πηγή αφθαρσίας, δώρο καθαγιασμού, καθαρτήριο αμαρτημάτων, ιαματικό νοσημάτων, ολέθριο για τους δαίμονες, απροσπέλαστο στις εχθρικές δυνάμεις, πλήρες αγγελικής ισχύος, ώστε όλοι όσοι παίρνουν από αυτό και πίνουν να το έχουν για την κάθαρση των ψυχών και των σωμάτων, για θεραπεία των παθών, για τον αγιασμό των κατοικιών, για κάθε απαραίτητη ωφέλεια.

Γιατί Εσύ είσαι ο Θεός μας που με νερό και Πνεύμα ανακαίνισες τη φθαρμένη από την αμαρτία φύση μας. Εσύ είσαι ο Θεός μας που με νερό πλημμύρισες την αμαρτία τον καιρό του Νώε. Εσύ είσαι ο Θεός μας που μέσα από τη θάλασσα ελευθέρωσες από τον ζυγό του Φαραώ, με τον Μωυσή, το γένος των Εβραίων.

Εσύ είσαι ο Θεός μας που ράγισες την πέτρα στην έρημο και ξεχύθηκαν νερά και χείμαρροι που πλημμύρισαν τον τόπο, ανακουφίζοντας τον διψασμένο λαό σου. Εσύ είσαι ο Θεός μας που με νερό και φωτιά, τον καιρό του Προφήτη Ηλία, απάλλαξες τον Ισραήλ από την εξαπάτηση του Βάαλ.

Εσύ ο ίδιος και πάλι, Δέσποτα, αγίασε το νερό αυτό, με το Πνεύμα σου το Άγιο.

Δώσε σε όλους, όσους το αγγίζουν, το αλείφονται και το πίνουν, τον αγιασμό, την ευλογία, την κάθαρση και την υγεία.

Και σώσε, Κύριε, τους δούλους σου, τους πιστούς βασιλείς μας. Και φύλαξέ τους υπό την προστασία σου εν ειρήνη. Υπόταξε κάθε εχθρό στα πόδια τους και ανταποκρίσου σε όλες τις παρακλήσεις για τη σωτηρία τους και την αιώνια ζωή.

Θυμήσου, Κύριε, τον Αρχιεπίσκοπό μας, όλους τους Ιερείς της εν Χριστώ Διακονίας, κάθε ιερατικό τάγμα, τον παριστάμενο λαό κι εκείνους από τους αδελφούς μας που απουσιάζουν με εύλογη αιτία και ελέησε αυτούς και εμάς κατά το μέγα σου έλεος.

Έτσι ώστε και από τα στοιχεία της φύσης και από τους αγγέλους και από τους ανθρώπους και από τα ορατά και τα αόρατα να δοξάζεται το Πανάγιο όνομά σου, μαζί με τον Πατέρα και το Άγιο Πνεύμα, τώρα, πάντοτε και στην αιωνιότητα. Αμήν.

Ευχή Αγιασμού των Υδάτων – Θεοφάνεια
Απόδοση στη Νεοελληνική: Απαρχή