«Ο Θεός υπάρχει, γιατί τον έχω συναντήσει»

«…η ρίζα της πίστης μας είναι η Ανάσταση του Χριστού…».

Ο μητροπολίτης Αντώνιος του Σουρόζ (Μπλουμ) μιλά για την άμεση εμπειρία στη σάρκωση του Θεού Λόγου σε μία συνέντευξη στην εκπομπή “7days”.

Αν η πίστη μας αποτελεί βεβαιότητα, αυτό δεν στηρίζεται πάνω σε κάποιο γραπτό κείμενο, αλλά σε μια άμεση εμπειρία η οποία προσφέρει αυτή τη βεβαιότητα.

Με άλλα λόγια, η ρίζα της πίστης μας είναι η Ανάσταση του Χριστού, και το γεγονός, έτσι όπως το έθεσε ένας κομμουνιστής συγγραφέας στη Γαλλία όταν έγινε πιστός, ότι “Ο Θεός υπάρχει, επειδή τον έχω συναντήσει”.

Ωστόσο, η ιστορία της Γέννησης είναι σημαντική.

Κι αυτό, γιατί θέλουμε να γνωρίζουμε πράγματα σχετικά με το πώς έγινε άνθρωπος και σχετικά με την ανθρώπινη φύση Του. Η παρθενική Του γέννηση είναι επίσης σημαντική, γιατί ο σαρκωμένος Υιός του Θεού δεν θα μπορούσε να έχει γεννηθεί από έναν άντρα και μια γυναίκα και η θεότητα να προστέθηκε σε Αυτόν με τρόπο “μαγικό”. Αντλεί την ανθρώπινη φύση απ’ τη Μητέρα Του και τη θεϊκή φύση απευθείας από τον Θεό.

Οτιδήποτε κι αν πιστεύει ο καθένας, το γεγονός ότι ο Θεός έγινε άνθρωπος είναι ένα ιστορικό αντικειμενικό γεγονός για ολόκληρη την κτίστη και όχι μόνο για την ανθρωπότητα.


Το βίντεο πλαισιώνει η μουσική: “Όνειρο” – Στέφανος Δορμπαράκης
Πηγή: https://www.youtube.com/watch?v=wHNf7QrnG4U

π. Αντώνιος του Σουρόζ

«Ο Θεός υπάρχει, γιατί τον έχω συναντήσει»