Ιστορία της Δυτικής Σκέψης με τον Tristram Engelhardt

Η ιστορία της δυτικής σκέψης που ξεκινά με την ιστορία της δυτικής Χριστιανοσύνης εν γένει έχει ως ορόσημο τη στέψη του Καρλομάγνου το 800 και την εκκίνηση μιας νέας διαφορετικής αντίληψης σε σχέση με τον Θεό, την αλήθεια, την πίστη και τη λογική. Καθώς οδεύουμε προς τον Μεσαίωνα, η λογική, ο Ορθός Λόγος κατακτά όλο και μεγαλύτερο έδαφος, μέχρι την οριστική επιβολή του στον δυτικό άνθρωπο με τον Διαφωτισμό. Ωστόσο, με τη Γαλλική Επανάσταση έρχεται η συνειδητοποίηση του ανθρώπου ότι δεν υπάρχει μια αντίληψη ορθού λόγου, αλλά πολλές. Πρόκειται για τη γέννηση της μετανεωτερικότητας.

Ιστορία της Δυτικής Σκέψης με τον Tristram Engelhardt


Ο H. Tristram Engelhardt ήταν ένας σπουδαίος Αμερικανός φιλόσοφος, με διδακτορικό στη φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Τέξας και στην Ιατρική στο Tulane University. Διετέλεσε καθηγητής Φιλοσοφίας στο Rice University στο Τέξας, εξειδικευμένος στην ιστορία της φιλοσοφικής ιατρικής και της βιοηθικής. Επίσης, ήταν επίτιμος καθηγητής στο Baylor College of Medicine, αλλά και μέλος του Baylor Center for Medical Ethics and Health Policy. Ήταν παλαιότερα το κεντρικό πρόσωπο του επιστημονικού περιοδικού Ιατρικής και Φιλοσοφίας και της Χριστιανικής Βιοηθικής.

Ο Engelhardt μεγάλωσε σε ρωμαιοκαθολική οικογένεια, αλλά το 1991 βαπτίστηκε Χριστιανός Ορθόδοξος. Το 2018, πέθανε σε ηλικία 77 ετών. Η συμβολή του στη Χριστιανική Βιοηθική και τα προβλήματα που ανακύπτουν σχετικά με αυτήν τον 21ο αιώνα ήταν καθοριστική. Χαρακτηριστικότερο ίσως από τα βιβλία του θεωρείται το «Μετά Θεόν: Ηθική και Βιοηθική στον αιώνα της εκκοσμίκευσης».


Μουσική: https://www.youtube.com/watch?v=UKSOV…
HELIACHTÍDA – Music by Polis Ensemble