Παγκόσμια Ηθική και Βιοηθική με τον Tristram Engelhardt – Μέρος Α’

Ο γιατρός και καθηγητής Φιλοσοφίας και Βιοηθικής Tristram Engelhardt εξηγεί σε μία σειρά διαλέξεων ποιος είναι ο λόγος, εξαιτίας του οποίου ο σύγχρονος κόσμος δεν μπορεί να ορίσει με κανέναν τρόπο μια κοινή έννοια ηθικής ή βιοηθικής. Όπως εξηγεί και ο ίδιος, τόσο η ηθική όσο και η βιοηθική απαιτούν ένα σύνολο αποδεκτών αξιών από όλη την κοινωνία, πάνω στο οποίο θα στηριχτεί το ηθικό ή βιοηθικό οικοδόμημα.

Ωστόσο, ο 21ος αιώνας, ο αιώνας της εκκοσμίκευσης, στον οποίο ο άνθρωπος παραγκωνίζει εντελώς τον Θεό, τη σχέση μαζί Του και φαίνεται να λησμονεί τη δημιουργική του αρχή και προοπτική, χάνει παράλληλα και κάθε στέρεο έδαφος ηθικών αξιών και οδηγείται στον απόλυτο σχετικισμό. Μάταια οι σύγχρονες κοινωνίες αναζητούν μια κοινή βάση αξιών, αφού στο μεταξύ έχουν εξορίσει τον Θεό στη σύγχρονη αυτή εκκοσμικευμένη πραγματικότητα.


Ο H. Tristram Engelhardt ήταν ένας σπουδαίος Αμερικανός φιλόσοφος, με διδακτορικό στη φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Τέξας και στην Ιατρική στο Tulane University. Διετέλεσε καθηγητής Φιλοσοφίας στο Rice University στο Τέξας, εξειδικευμένος στην ιστορία της φιλοσοφικής ιατρικής και της βιοηθικής. Επίσης, ήταν επίτιμος καθηγητής στο Baylor College of Medicine, αλλά και μέλος του Baylor Center for Medical Ethics and Health Policy. Ήταν παλαιότερα το κεντρικό πρόσωπο του επιστημονικού περιοδικού Ιατρικής και Φιλοσοφίας και της Χριστιανικής Βιοηθικής.

Ο Engelhardt μεγάλωσε σε ρωμαιοκαθολική οικογένεια, αλλά το 1991 βαπτίστηκε Χριστιανός Ορθόδοξος. Το 2018, πέθανε σε ηλικία 77 ετών. Η συμβολή του στη Χριστιανική Βιοηθική και τα προβλήματα που ανακύπτουν σχετικά με αυτήν τον 21ο αιώνα ήταν καθοριστική. Χαρακτηριστικότερο ίσως από τα βιβλία του θεωρείται το «Μετά Θεόν: Ηθική και Βιοηθική στον αιώνα της εκκοσμίκευσης».


Μουσική: https://www.youtube.com/watch?v=UKSOV…
HELIACHTÍDA – Music by Polis Ensemble